Σε ένα περιβάλλον όπου οι ψηφιακές απειλές πολλαπλασιάζονται και οι τεχνολογικές υποδομές γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πλέον απλώς τεχνικό μέτρο προστασίας.
Αντίθετα, αναδεικνύεται σε καταλύτη αξιοπιστίας και ανάπτυξης, αποκτώντας στρατηγικό ρόλο στις επιχειρήσεις, όπως δείχνει η νέα παγκόσμια έρευνα “2025 EY Global Cybersecurity Leadership Insights Study”.
Σύμφωνα με την έρευνα, όταν η κυβερνοασφάλεια ενσωματώνεται από τα αρχικά στάδια των στρατηγικών πρωτοβουλιών, δεν λειτουργεί μόνο ως ασπίδα προστασίας, αλλά προσθέτει μετρήσιμη αξία στον οργανισμό.
Η μελέτη δείχνει ότι η μέση προστιθέμενη αξία ανά project ανέρχεται στα 36 εκατ. δολάρια, ποσοστό που φτάνει το 20% της συνολικής αξίας κάθε στρατηγικής πρωτοβουλίας.
Ωστόσο, μόλις 13% των CISOs (Chief Information Security Officers) δηλώνουν ότι συμμετέχουν από νωρίς στον σχεδιασμό έργων, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στενότερης εμπλοκής και ευθυγράμμισης με την επιχειρησιακή στρατηγική.
Η ενσωμάτωση της ασφάλειας στον πυρήνα του επιχειρηματικού μοντέλου επιφέρει σημαντικά οφέλη. Μεταξύ άλλων, οι οργανισμοί αναφέρουν: Επιτάχυνση της υιοθέτησης τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (55%), Ανάπτυξη νέων προϊόντων με ταχύτητα και ασφάλεια (36%), Επέκταση σε νέες αγορές (35%), Βελτίωση της εμπειρίας πελάτη (48%), Εδραίωση της εταιρικής φήμης (54%), Ενίσχυση της καινοτομίας (45%).
Αν και η σημασία της κυβερνοασφάλειας αναγνωρίζεται, η πραγματικότητα δείχνει μείωση προϋπολογισμών. Τα κονδύλια μειώθηκαν από 1,1% σε 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού κατά τα τελευταία δύο έτη. Ωστόσο, οργανισμοί με προηγμένα, αυτοματοποιημένα μοντέλα καταγράφουν: Μέση εξοικονόμηση 1,7 εκατ. δολαρίων ετησίως, 28% ταχύτερη απόκριση σε περιστατικά ασφαλείας και 68% των εξοικονομήσεων επανεπενδύονται σε στρατηγικούς τομείς
Η μελέτη αναδεικνύει μια νέα γενιά ηγετών στην κυβερνοασφάλεια: τους Secure Creators. Τα στελέχη αυτά δεν περιορίζονται σε τεχνικές αρμοδιότητες, αλλά συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (48%), στην ενίσχυση του brand (72%) και στη βελτίωση της εμπειρίας πελάτη (53%).
Για να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη της κυβερνοασφάλειας, οι οργανισμοί καλούνται να κινηθούν σε τρεις άξονες: Ευθυγράμμιση της ασφάλειας με τις επιχειρησιακές προτεραιότητες. Ανακατανομή προϋπολογισμών με στόχο τη δημιουργία αξίας και Καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και τεχνολογικών ηγετών
Ο Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, Εταίρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Η κυβερνοασφάλεια δεν είναι πια μόνο ένα μέσο προστασίας.
Είναι η στρατηγική βάση πάνω στην οποία χτίζονται η εμπιστοσύνη, η φήμη και η μακροπρόθεσμη αξία μιας επιχείρησης. Ο ρόλος των CISOs εξελίσσεται – από φρουροί της πληροφορίας, γίνονται συνδημιουργοί της επιχειρησιακής επιτυχίας».