ΓΔ: 1697.11 -0.34% Τζίρος: 469.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
πιλότος
Η πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Ανθυποσμηναγός (Ι) Αργυρώ Καλημέρη.

«Είναι αυτή η αίσθηση της επιτάχυνσης που βιώνεις κατά την απογείωση»

Η Ανθυποσμηναγός (Ι) Αργυρώ Καλημέρη, μία από τις τρεις γυναίκες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, μιλά στο Business Daily για το πώς αποφάσισε να γίνει πιλότος μαχητικού και για την εμπειρία της στον αέρα. Ποια συμβουλή δίνει στους νέους.

Για την αγάπη της για τα μαχητικά αεροσκάφη που την οδήγησε στην Πολεμική Αεροπορία, την εμπειρία της στον αέρα και τις υψηλές απαιτήσεις μιας αποστολής μιλά σε συνέντευξή της στο Business Daily η Ανθυποσμηναγός (Ι) Αργυρώ Καλημέρη, πιλότος σε F-16 Block 50, μία από τις τρεις γυναίκες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κ. Καλημέρη, πιλότος στην 347 Μοίρα «Περσέας» στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, διηγείται πως αποφάσισε να «εισβάλει» σε ένα ανδροκρατούμενο πεδίο, υπογραμμίζει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει διακρίσεις και ότι οι συνάδελφοί της δεν την έκαναν ποτέ να νιώσει «διαφορετική» επειδή είναι γυναίκα.

 

Για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις αντοχής ενός πιλότου σημειώνει ότι η φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη, αλλά δεν εξαρτάται από το φύλο. Περιγράφει την πρώτη της πτήση με F-16 ως εμπειρία «μοναδική και αξέχαστη».

Υπογραμμίζει ότι η πτήση με μαχητικό αεροσκάφος είναι μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να περιγραφή ενώ σε ότι αφορά τις αυξημένες απαιτήσεις και τις θυσίες που πρέπει να κάνει μια πιλότος μαχητικού σημειώνει ότι αν βρίσκονταν ξανά στην αρχή θα το ξαναεπέλεγε υπογραμμίζοντας ότι όλα έχουν να κάνουν «με τις θυσίες που θέλει να κάνει κάθε άνθρωπος γι' αυτό που αγαπά».

 Όταν ζητάμε την συμβουλή της στα νέα παιδιά που ίσως σκέφτονται τις δυσκολίες και δεν πηγαίνουν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και γενικότερα σε πιο απαιτητικά επαγγέλματα απαντά αφοπλιστικά: «Η συμβουλή που θα έδινα είναι να μην το παρατάνε τόσο εύκολα γιατί άμα θέλεις κάτι και το αγαπάς πρέπει να παλέψεις και να έχεις περισσότερο σθένος και υπομονή».

πιλότος

Η πιλότος F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας Ανθυποσμηναγός (Ι), Αργυρώ Καλημέρη, με την δημοσιογράφο του Business Daily, Ελένη Γαβριήλ.

Το κείμενο της συνέντευξης

  • Πόσα χρόνια είστε στα F-16;

Ανθυποσμηναγός Αργυρώ Καλημέρη:  Στα F-16 είμαι δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο είναι η εκπαίδευση και τον έναν χρόνο ανήκω στην 347 Μοίρα.

  • Τι είναι αυτό που σας έκανε να θέλετε να γίνετε πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας;

Με ενθουσιάζει πολύ το μαχητικό αεροσκάφος και μόνο μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας μπορώ να έχω αυτήν την εμπειρία. Επίσης το γεγονός ότι προέρχομαι από τις Σέρρες, που είναι μια συνοριακή πόλη, με κάνει να έχω αυξημένο το αίσθημα της φιλοπατρίας.

  • Ποια ήταν η πρώτη εντύπωση πετώντας με ένα F-16;

Η πρώτη εντύπωση ήταν μοναδική και αξέχαστη. Είναι αυτή η αίσθηση της επιτάχυνσης που βιώνεις κατά την απογείωση. Σε γεμίζει φυσικά με ένα αίσθημα ελευθερίας, αλλά συνάμα και ευθύνης, καθώς είναι ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό θεωρώ είναι ο συνδυασμός των δυνατοτήτων που προσφέρει.

πιλότος

 

  • Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, καθαρά ανδροκρατούμενο σας επηρέασε; Πολλές φορές λέμε ότι οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να έχει ένα πολεμικό αεροσκάφος, έχει να κάνει και με τη φυσική κατάσταση της γυναίκας. Πώς λειτούργησε αυτό για εσάς;

Το ότι πρόκειται για ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον δεν με επηρέασε στην απόφασή μου και ούτε, όπως φαίνεται, και στην σταδιοδρομία μου. Τώρα, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, πρέπει να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο της γυναικείας φύσης ή της ανδρικής. Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία.

  • Πώς σας αντιμετωπίζουν οι άνδρες συνάδελφοι σας, τόσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και συνάδελφοι από ξένες πολεμικές αεροπορίες που μπορεί να έχετε συναντήσει σε ασκήσεις που έχετε πάρει μέρος;

Δεν έχω διακρίνει κάποια διαφορετική αντιμετώπιση. Άλλωστε, η επιτυχία της αποστολής εξαρτάται από την ομαδική δουλειά, τις δεξιότητες και τις ικανότητες, που είναι ανεξάρτητα του φύλου.

  • Πόσο έχουν αλλάξει τα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια; Τι είναι αυτό που κάνει το F-16 διαφορετικό σε σχέση με τις δυνατότητές του;

Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και στα συστήματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Συνεχώς εκσυγχρονίζονται, αποκτώντας νέες δυνατότητες που κάνουν και πιο ασφαλή την πτήση, αλλά και πιο αποτελεσματική.

πολεμική-αεροπορία-F16

 

  • Πόσο απαιτητική είναι η προετοιμασία σας μέχρι να βρεθείτε στο κόκπιτ;

Η προετοιμασία για μια αποστολή είναι αρκετά απαιτητική και μπορώ να πω ότι δεν περιορίζεται μόνο στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά συνεχίζεται και στο σπίτι.

  • Από τη μέχρι τώρα διαδρομή σας, υπάρχει κάποια στιγμή που έχετε ξεχωρίσει;

Έχω ξεχωρίσει φυσικά την πρώτη πτήση, γιατί ήταν κάτι απρόσμενο, κάτι διαφορετικό από αυτό που περίμενα και ήταν κάτι μοναδικό, αυτή τη στιγμή μπορώ να πω πως έχω ξεχωρίσει.

  • Τι είναι αυτό που έκανε ξεχωριστή αυτήν την πρώτη πτήση, τι είναι αυτό το απρόσμενο που βρήκατε;

Αρχικά, τη στιγμή της απογείωσης, τη στιγμή που βάζεις τον AB και νιώθεις την επιτάχυνση, καθώς επίσης και ότι κάθε πτήση είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία. Σε κάθε πτήση μπορείς κάτι να κερδίσεις, να αποκομίσεις και να γίνεις καλύτερος.

πιλότος

 

  • Για κάποιον που δεν έχει το προνόμιο να πετάξει με ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας πώς είναι η αίσθηση πετώντας με αυτό;

Την αίσθηση δεν μπορώ να την περιγράψω, είναι κάτι απερίγραπτο όπως και σε κάθε πτήση αυτό είναι διαφορετικό. Ωστόσο είναι και απαιτητικό, έχεις ευθύνη, έχεις να φέρεις εις πέρας μία αποστολή οπότε αυτό σε κάνει αυτομάτως να πρέπει να είσαι πιο συγκεντρωμένος. 

  • Είναι ανασταλτικό το γεγονός ότι είστε μία πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους στην καθημερινή σας ζωή όσον αφορά τον χρόνο τον ελεύθερο που έχετε;

Προσωπικά για μένα δεν είναι ανασταλτικό, είναι κάτι που έχω επιλέξει και θα το επέλεγα ξανά. Έχει να κάνει με τις θυσίες που θέλει να κάνει κάθε άνθρωπος γι' αυτό που αγαπά.

  • Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία απροθυμία των νέων παιδιών να μπουν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και να ακολουθήσουν και πιο απαιτητικά επαγγέλματα. Εσείς τι συμβουλή σας θα τους δίνατε;

Η συμβουλή που θα έδινα είναι να μην το παρατάνε τόσο εύκολα, γιατί άμα θέλεις κάτι και το αγαπάς πρέπει να παλέψεις και να έχεις περισσότερο σθένος και υπομονή.

Πολεμική-Αεροπορία
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F-16 Viper- Lockheed Martin
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μπόνους» στην αναβάθμιση των F-16: Η Ελλάδα θέλει άλλα 38 Viper

Αλλάζει ο σχεδιασμός του προγράμματος αναβάθμισης και αναμένεται να υποβληθεί αίτημα στους Αμερικανούς για την αναβάθμιση πρόσθετων αεροσκαφών στην κορυφαία κατηγορία Viper. Στόχος, η ισορροπία με την Τουρκία.