Το 2025 ξεκίνησε δυναμικά για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUMs) να αυξάνονται κατά 9% το α' τρίμηνο (αύξηση 35% σε ετήσια βάση), πριν από τις αναταράξεις λόγω των δασμών, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η Jefferies.
Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς (εξαιρουμένων των κεφαλαίων τρίτων), οι Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεριδίων (+80 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους), ενώ η Alpha Bank παρουσίασε τη μικρότερη επίδοση. Οι καθαρές εισροές ενισχύθηκαν σημαντικά το α' τρίμηνο 2025, με αύξηση 40% σε τριμηνιαία βάση, με τη Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν τις υψηλότερες καθαρές εισροές. Αυτά τα ισχυρά στοιχεία είναι θετικά για τα τραπεζικά έσοδα από προμήθειες ενόψει των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου.
Κορυφαία στην αγορά η Eurobank
Τα μερίδια αγοράς (χωρίς τα κεφάλαια τρίτων και με έμφαση μόνο στις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών) παρουσίασαν μεταβολές το α' τρίμηνο. Η Πειραιώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+90 μονάδες βάσης) και πέρασε την Alpha, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην αγορά πίσω από την Eurobank. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να αναπτύσσεται, με το μερίδιό της να ανέρχεται στο 15%, σημειώνοντας αύξηση 80 μονάδων βάσης από την αρχή του έτους (από 14% τον Δεκέμβριο του 2024 και 11% τον Δεκέμβριο του 2023). Εκτιμάται ότι η Πειραιώς έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο των 5 δισ. σε AUMs που είχε θέσει για το τέλος του 2025.
Η εικόνα των εισροών κεφαλαίων
Το 2025 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια, με τις εισροές να φτάνουν τα 1,6 δισ. το α' τρίμηνο (αύξηση 40% σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2024). Οι καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν από τις Eurobank και Πειραιώς (με 515 εκατ. και 560 εκατ. αντίστοιχα), ενώ η Alpha σημείωσε τις χαμηλότερες καθαρές εισροές για το τρίμηνο. Σε όρους καθαρών εισροών ως ποσοστό των αρχικών AUM, ΕΤΕ (14%) και Πειραιώς (12%) ξεχώρισαν.
Τα συνολικά AUMs των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 9% το α' τρίμηνο, με ΕΤΕ και Πειραιώς να καταγράφουν τις ισχυρότερες αυξήσεις (περίπου 15%). Ο κύριος παράγοντας αύξησης των AUMs παραμένουν οι καθαρές εισροές και όχι οι αποτιμήσεις. Οι καθαρές εισροές αυξήθηκαν 16% σε ετήσια βάση και 40% σε τριμηνιαία. Αν εξετάσουμε την κατανομή των AUM ανά τράπεζα, διαπιστώνουμε ότι η Alpha και η Πειραιώς έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε μετοχικά κεφάλαια, ενώ η ΕΤΕ κατέχει σημαντικό ποσοστό των κεφαλαίων της σε ομολογιακά.
Οι προοπτικές
Τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και των αντίστοιχων χωρών της Νότιας Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά, με τα AUMs να αντιστοιχούν σε περίπου 10% του ΑΕΠ, έναντι μέσου όρου ~40% στη Νότια Ευρώπη. Όσον αφορά την κατανομή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών, παρατηρείται ότι το 50% βρίσκεται σε μετρητά και καταθέσεις (έναντι 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).