Το ενδεχόμενο αντιστροφής της υστέρησης των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Bank of America.
Όπως σημειώνει αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν μέτριες, διαμορφώνονται πλέον οι πρώτες ενδείξεις ότι η Ευρώπη ενδέχεται να εισέλθει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη απόδοση των ευρωπαϊκών αγορών.
Αναλυτικότερα η Bank of America επισημαίνει:
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, λόγω της οικονομικής υστέρησης της Ευρώπης: Η τιμή των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές έχει μειωθεί πάνω από 60% από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, με την απότομη αυτή υποαπόδοση να οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS).
Η σχετική αδυναμία στα EPS, με τη σειρά της, τροφοδοτήθηκε από την οικονομική υστέρηση της Ευρώπης, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ της Ευρώπης έχει μειωθεί κατά πάνω από 20% σε σχέση με εκείνο των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Βρίσκεται το τέλος της διαρθρωτικής υποαπόδοσης της Ευρώπης προ των πυλών; Μια σειρά πολιτικών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες έχει βελτιώσει τις διαρθρωτικές προοπτικές της Ευρώπης:
- πιο υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική από τη Γερμανία, η οποία αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης από το επόμενο έτος
- η ώθηση προς κοινή ευρωπαϊκή αμυντική δαπάνη
- νέα δυναμική προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει κέρδη παραγωγικότητας
- και ένα ολοένα και πιο πιεσμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ, το οποίο –όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι μας– θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς πολιτικούς για νέα δημοσιονομική προσαρμογή.
Ένα θετικό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αύξηση των γερμανικών και των ευρύτερων ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, την υλοποίηση μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής ατζέντας και κάποια δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανατροπή της υποαπόδοσης δύο δεκαετιών της Ευρώπης.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι μας παραμένουν επιφυλακτικοί για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, προβλέποντας αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης γύρω στο 2,5% για φέτος και το επόμενο έτος, έναντι 4-4,5% στις ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, οι καταλύτες για ένα πιθανό τέλος της διαρθρωτικής υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών αρχίζουν να διαφαίνονται, αλλά ίσως χρειαστεί χρόνος –και λίγη τύχη– για να αποτυπωθούν στα δεδομένα.
Διατηρούμε αρνητική στάση απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές συνολικά – και ουδέτερη στάση έναντι των ευρωπαϊκών σε σύγκριση με τις παγκόσμιες: Παρότι το διαρθρωτικό υπόβαθρο της Ευρώπης βελτιώνεται, παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς.
Η πρόσφατη άνοδος έχει αφήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να αποτιμώνται με βάση ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη, όμως αναμένουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας δυναμικής τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων μας – και αυτό συνεπάγεται πιθανή διόρθωση άνω του 10% για τον δείκτη Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα.
Παραμένουμε ουδέτεροι ως προς τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με τις παγκόσμιες, καθώς η έντονη σχετική υπεραπόδοση από το δ’ τρίμηνο οδηγεί την αποτίμηση της Ευρώπης σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο να ενσωματώνει ισχυρότερη σχετική ανάπτυξη από αυτήν που θεωρούμε πιθανή στο εγγύς μέλλον.