Έτοιμο να ολοκληρώσει τον 7ο διαδοχικό μήνα ανόδου το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει Ιστορία στα φρέσκα υψηλά 15-ετίας. Τα φετινά κέρδη, που υπερβαίνουν το 25%, χαροποιούν σίγουρα τους επενδεδυμένους, αφήνουν όμως "πικρή γεύση" σε όσους... έχασαν το τρένο.
Αντίστοιχα, η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει φτάσει σε υψηλό 18 ετών, με λιγότερες μάλιστα εισηγμένες σε σχέση με το 2007, γεγονός που τρόπον τινά αποδεικνύει την υψηλότερη ποιότητα των διαθέσιμων επιλογών συγκριτικά με το προ-μνημονιακό παρελθόν, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το discount, και άρα τα περιθώρια ανόδου, του δείκτη κεφαλαιοποίηση ΧΑ προς ΑΕΠ.
Εξαιρετικό το momentum της εταιρικής κερδοφορίας, με το 1ο φετινό τρίμηνο και το guidance 2025 να αποτελούν συνέχεια και φυσική εξέλιξη των περσινών δυνατών θεμελιωδών. Προσοχή όμως: παρ' όλο που οι επενδυτές έχουν ιστορικά και διεθνώς την τάση να "καλομαθαίνουν" στις ανοδικές αγορές και να αμελούν τις αμυντικογενείς στρατηγικές διαχείρισης του ρίσκου, οι παραπάνω θετικές διαπιστώσεις για εταιρικά θεμελιώδη, discounts και τασικό trading ΔΕΝ συνεπάγονται ότι οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να κινούνται μόνο γραμμικά ή και παραβολικά προς νέες, συνεχόμενες κορυφές.
Θετική η σημερινή ειδησεογραφία, με το αμερικάνικο δικαστήριο να "παγώνει" - για την ώρα τουλάχιστον - την δασμολογική παράνοια Τραμπ, η οποία αποτελεί τον νούμερο 1 κίνδυνο για το διεθνές χρηματιστηριακό sentiment. Άλλωστε, οι Αγορές φαίνεται να έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικά "αντισώματα" απέναντι στις κινήσεις του πλανητάρχη, που τελικά αποδεικνύονται μπλόφες και μάλιστα τραγικές.
Η αντίδραση της παγκόσμιας Αγοράς Ομολόγων θα συνεχίσει να κρατά τα "κλειδιά", καθώς η διόγκωση του παγκόσμιου δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων σε ΗΠΑ και αλλού είναι απόλυτα αληθινή και καθόλου μπλόφα. Κρίσιμες και σε αυτή την περίπτωση οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες - μαντέψτε το - αργά ή γρήγορα θα κληθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να ξεκινήσουν νέες πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή στήριξης των χρεογράφων. Μεγάλος κερδισμένος ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ευνοείται από σειρά παραγόντων στην τρέχουσα επενδυτική συγκυρία.
Επιστρέφοντας στο ΧΑ και κλείνοντας με τον ΓΔ, οι διαγραμματικές στηρίξεις είναι κάπως "μακριά" σε ποσοστιαία βάση, γεγονός που κάνει το "χώνεμα" των νέων επιπέδων επιτακτική ανάγκη ώστε σταδιακά να μπει η βάση για το τεράστιας σημασίας ορόσημο του "διχίλιαρου" και ενώ παράλληλα προχωρά η διαδικασία πλήρους αναβάθμισης της Λεωφόρου Αθηνών σε αναπτυγμένη Κεφαλαιαγορά.
* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών