Με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να μετρά ήδη τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, αν και με μικρά ποσοστά κέρδους, η αγορά εισέρχεται σε μια κρίσιμη εβδομάδα όπου το βλέμμα επενδυτών και αναλυτών στρέφεται τόσο στις εγχώριες εξελίξεις όσο και στο διεθνές σκηνικό.
Τα futures των αμερικανικών δεικτών παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στις 9:45 τα futures του Dow Jones (US 30) παραμένουν αμετάβλητα με οριακές μεταβολές 0,01%, και ο ευρύτερος S&P 500 παραμένει αμετάβλητος αντίστοιχα με οριακή άνοδο 0,01% ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,05% κινείται ο τεχνολογικός Nasdaq (US Tech 100). Μεγαλύτερη η άνοδος για τον δείκτη Small Cap 2000, που ενισχύεται κατά 0,25%.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, τα futures του DAX ανεβαίνουν οριακά κατά 0,05% και του CAC 40 σημειώνουν άνοδο 0,04%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 σημειώνει οριακές απώλειες 0,05%. Ενισχύονται κατά 0,28% τα futures του FTSE 100 στο Λονδίνο, αυξήθηκε για ακόμη ένα μήνα η ανεργία στη Βρετανία φτάνοντας στο 4,9%.
Η δεύτερη φάση των συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας, και η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Γερμανία μέσα στην εβδομάδα διατηρεί επιφυλακτικούς τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά futures να κινούνται οριακά.
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη δεύτερη ημέρα συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Παρόλο που δεν ανακοινώθηκε καμία σημαντική εξέλιξη μετά την πρώτη ημέρα των εμπορικών συνομιλιών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις.
Με μια σημαντική ανάγνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη - και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εισέρχεται σε περίοδο «ησυχίας» πριν από την απόφαση για τα επιτόκια στις 18 Ιουνίου - οι εξετάζουν το τι θα μπορούσε να ωθήσει περαιτέρω τις μετοχές μετά την άνοδο από τα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου.
Η εβδομάδα περιλαμβάνει σημαντικές ανακοινώσεις όπως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ την Τετάρτη και στη Γερμανία την Παρασκευή. Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Μαΐου της ελληνικής οικονομίας καθώς κα τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή του Απριλίου.