Θετική εξέλιξη για τον Γενικό Δείκτη το «χώνεμα» των πρόσφατων 15-ετών υψηλών, με την όποια υπερθέρμανση να «αντιμετωπίζεται» για την ώρα με πλάγια κίνηση συσσώρευσης. Δεν διακρίνουμε ακόμη ενδείξεις ανησυχητικής «διανομής» τίτλων, με τις κινήσεις να έχουν μάλλον τον χαρακτήρα αναδιάταξης χαρτοφυλακίων, σε στιλ «βλέποντας και κάνοντας» και ενόψει θερινής εποχικότητας.
Ευκαιρία η εν εξελίξει «νηνεμία» για τους τίτλους που έχουν μείνει πίσω, ώστε να βελτιώσουν την αγοραία αποτίμησή τους, ιδίως σε περιπτώσεις υποστηρικτικής θεμελιώδους εικόνας. Τα τριμηνιαία Γενάρη-Μάρτη ήταν ενθαρρυντικά, κάτι που δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεχιστεί και στο τρέχον τρίμηνο.
Κοιτώντας την ελληνική αγορά ομολόγων, αξιοθαύμαστο το συνεπές κλείσιμο της ψαλίδας των yields σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, με το ελληνικό κρατικό να έχει αφήσει πίσω του... ολόκληρες ΗΠΑ. Προσοχή βέβαια στον υπερενθουσιασμό για τη συνέχεια και για τον επιπλέον λόγο ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δείχνει να έχει αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό και να μην εμπεριέχει πια τον παράγοντα της έκπληξης.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι διεθνείς αγορές, διαπραγματευόνενες σε ιστορικά υψηλά, αναμένουν τις εξελίξεις στο πεδίο των δασμών, αποτιμούν τις τελευταίες πληθωριστικές μετρήσεις των ΗΠΑ (με την Fed να μην τους κάνει το χατίρι να μειώσει τα επιτόκια) και απλά εύχονται το καλύτερο σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις εντυπωσιασμού του Τραμπ. Με το Δολάριο να παραπαίει και το Bitcoin μαζί με τον Χρυσό να αλλάζουν χέρια σε ιστορικά υψηλά, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή για τις γνωστότερες ομάδες περιουσιακών στοιχείων.
Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, το σερί 7 ανοδικών μηνών που προηγήθηκε έχει δημιουργήσει σειρά στηριγμάτων όπου πιθανώς εντοπιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον σε περίπτωση λελογισμένης υποτροπής του κλίματος. Οι «αρκούδες» μοιάζουν είδος προς εξαφάνιση και θα χρειαστεί κάτι «μεγάλο» για να αντιστραφεί η μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση.
* Ο κ. Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών