ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πούτιν
Φώτο: Shutterstock

Εκβιασμός στην Λευκορωσία για να ενωθεί με την Ρωσία

Προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αντάλλαγμα την ένταξη σε ενιαίο κράτος πρόσφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Λουκασένκο.

Η Μόσχα υπαινίχθηκε να προσφέρει στο Μινσκ μια συμφωνία για τις τιμές της ενέργειας σε αντάλλαγμα για την ένταξη της Λευκορωσίας σε ένα ενοποιημένο κράτος με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συζητούν ενδεχόμενη βαθύτερη ολοκλήρωσή τους σε ένα ενιαίο κράτος εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, όμως έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία, ανάμεσα στα οποία και για ένα ενιαίο νόμισμα. Ο Λουκασένκο συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως οι δυο τους δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τις πετρελαϊκές προμήθειες κατά το 2020.

Η Ρωσία έχει σταματήσει από τη αρχή του χρόνου να προσφέρει πετρέλαιο σε χαμηλές τιμες στην Λευκορωσία προκαλώντας μεγάλη οικονομική πίεση στη χώρα η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της σε συνάλλαγμα από τη διύλιση φτηνού ρωσικού πετρελαίου.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος του Πούτιν είναι να ξεπεράσει τις αντιστάσεις του Λευκορώσου πρόεδρου Λουκασένκο και να απορροφήσει η Λευκορωσία σε ένα ενιαίο κράτος ώστε στη συνέχεια ο Πούτιν να αναδειχθεί πρόεδρος του νέου κράτους και να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει και η δεύτερη επιτρεπόμενη από το ρωσικό σύνταγμα προεδρική θητεία του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.