ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
russia-oil
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανικά drones έβαλαν στο στόχαστρο ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο αγώνας της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας έχει εισέλθει σε νέα φάση, με την εγχώρια τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών να αντιμετωπίζει μια έκταση 2.000 χιλιομέτρων (1.200 μιλίων) από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κυρίως σοβιετικής εποχής.

Τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια έχουν δεχθεί επιτυχώς επιθέσεις φέτος, θέτοντας σήμερα εκτός λειτουργίας το 11% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Καθώς η σύγκρουση στις γραμμές του μετώπου έχει μετατοπιστεί υπέρ της Μόσχας, η εκστρατεία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετατρέπεται σε βασικό πυλώνα της άμυνας της Ουκρανίας - τόσο ως προς τον συμβολισμό της όσο και ως προς τους στρατηγικούς της στόχους.

Δίνει στο Κίεβο τη δυνατότητα να φτάσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος και να πλήξει μια βιομηχανία που είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, παρέχοντας τόσο προμήθειες καυσίμων στις ένοπλες δυνάμεις του όσο και ροή πετροδολλαρίων στα ταμεία του.

«Η Ρωσία είναι ένα βενζινάδικο με στρατό και σκοπεύουμε να καταστρέψουμε αυτό το βενζινάδικο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Francisco Serra-Martins, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας drone Terminal Autonomy. «Θα επικεντρωθούμε στο σημείο που χτυπάει πιο σκληρά, και αυτό είναι οι οικονομικοί πόροι».

Ακόμα και αν η εκστρατεία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γίνει μια ιστορία επιτυχίας για τον στρατό της Ουκρανίας - που την έχει ανάγκη μετά από μια σειρά ρωσικών κερδών στο πεδίο της μάχης - αποτελεί ένα πιθανό μπαλαντέρ για τις παγκόσμιες αγορές και τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σταθερά τις τελευταίες ημέρες εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι επιθέσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό ζημιές μάχης μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν μια μέρα να εξουδετερώσουν μια σημαντική εξαγωγική εγκατάσταση.

Μόλις πριν από έξι εβδομάδες η κυβέρνηση του Κιέβου ίδρυσε τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, μια εξειδικευμένη μονάδα που επικεντρώνεται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι τότε, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία με μεγάλη επιτυχία, καταστρέφοντας ορισμένα σκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και προκαλώντας ζημιές σε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - μη επανδρωμένα συστήματα - έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε μάχες στην ξηρά, στον ουρανό και στη θάλασσα», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 6 Φεβρουαρίου. «Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή των κατακτητών και του εξοπλισμού τους είναι επίσης το πεδίο εφαρμογής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχαν προκαλέσει ζημιές σε πέντε διυλιστήρια πετρελαίου. Αμέσως μετά, η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου για να εξασφαλίσει επαρκή εγχώρια προμήθεια ενόψει της εποχικής αύξησης της ζήτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κριμαία μετά τη βύθιση των ρωσικών τάνκερ

Τα δυο ρωσικά τάνκερ που βυθίστηκαν ανοιχτά της Κριμαίας μετά από καταιγίδα, μετέφεραν 9.200 τόνους μαζούτ με το 40% να έχει διαρρεύσει στην θάλασσα προκαλώντας οικολογική καταστροφή.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε πετρελαϊκές αποθήκες στη Ροστόφ μετά από επίθεση UAV

Το ρωσικό υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε 5.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου και πως για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες πυροσβέστες.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Ρωσίας

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις με UAVs με στόχο ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ειδικά διυλιστήρια. Tο παραγωγικό δυναμικό ως προς τη διύλιση καυσίμων στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 15%.