ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Φώτο: Shutterstock

Συνολικά 1,4 εκατομμύρια κορίτσια στερήθηκαν το σχολείο από τους Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.

Στο Αφγανιστάν, 1,4 εκατομμύρια κορίτσια έχουν σκόπιμα στερηθεί το σχολείο από τους Ταλιμπάν, ανέφεραν παγκόσμιες υπηρεσίες. Τα στοιχεία προέρχονται από την UNESCO.

«Το Αφγανιστάν σήμερα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση για κορίτσια άνω των 12 ετών και γυναίκες», δήλωσε η γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αντζούλαι.

«Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαπραγμάτευτο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει πλήρως κινητοποιημένη για να επιτύχει το άνευ όρων άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων στα κορίτσια και τις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Αν προσθέσετε σε αυτόν τον αριθμό τα κορίτσια που εγκατέλειψαν το σχολείο πριν επιστρέψουν οι Ταλιμπάν πριν από τρία χρόνια, σήμερα 2,5 εκατομμύρια Αφγανές γυναίκες στερούνται το γυμνάσιο, δηλαδή το 80% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης απαγορεύσει στις γυναίκες να διδάσκουν αγόρια, αν και η χώρα πάσχει από έλλειψη ειδικευμένων δασκάλων.

Η UNESCO ανησυχεί και για την πιθανή αύξηση των περιπτώσεων στις οποίες τα παιδιά πρέπει να εργάζονται σε παιδικούς γάμους. Επιπλέον, η έλλειψη ικανοτήτων που βασίζονται στα παιδιά μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη της χώρας.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι απαγορεύσεις και να προσφερθούν εναλλακτικές λύσεις στις αφγανικές οικογένειες, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η ΜΚΟ Begum με έδρα το Παρίσι δημιούργησε ραδιοφωνικό σταθμό το 2021 και καλωδιακή τηλεόραση φέτος. Κάθε μέρα, μια ομάδα 10 Αφγανών δημοσιογράφων προσφέρει 6 ώρες εκπαιδευτικού περιεχομένου στις δύο γλώσσες που ομιλούνται στο Αφγανιστάν - Dari και Pashto. Η UNESCO υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μάθηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Η οργάνωση έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 1.000 διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων 780 γυναικών, για να εκπαιδεύσει περισσότερους από 55.000 νέους σε 1.900 χωριά στο Αφγανιστάν. 

/

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μήνυμα στήριξης στις γυναίκες του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ

Η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε στο HRC59 για το θεσμοθετημένο έμφυλο απαρτχάιντ στο Αφγανιστάν, στηρίζοντας τις γυναίκες και τονίζοντας τη σταθερή στάση της Ελλάδας υπέρ των δικαιωμάτων τους.
Σημαίες Ινδίας Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Ο υπουργός Άμυνας ζητά επίβλεψη των πυρηνικών του Πακιστάν από ΟΗΕ

Ο Ινδός Υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να εποπτεύει τα πυρηνικά όπλα του Πακιστάν, μετά την πρόσφατη σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αποκλεισμός των γυναικών του Αφγανιστάν βλάπτει την οικονομία του

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του UNDP στην Καμπούλ, οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν στις Αφγανές γυναίκες θα οδηγήσουν σε απώλεια σχεδόν 6% του ΑΕΠ της χώρας σε δύο χρόνια, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη φτωχή οικονομία.