Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν φτάσει στις παρυφές της στρατηγικής σημασίας Χομς. Η επανάληψη μιας διάσωσης όπως αυτή του 2015, από τους συμμάχους του, φαίνεται όμως, όλο και πιο απίθανη.
Τεχεράνη και Μόσχα βρίσκονται σήμερα σε πίεση από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, ο Άσαντ μπορεί να στηρίζεται μόνο στις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε θέσεις ανταρτών και μια χλιαρή υπόσχεση από το Ιράν να εξετάσει το αίτημα για στρατεύματα. Δεν έχει δηλαδή την εμφατική υποστήριξη στην οποία υπολογίζει για να σταματήσει την επίθεση.
Μετά την κατάληψη της Χάμα την Πέμπτη, οι αντάρτες βρίσκονται πλέον κοντά στη Χομς, την τελευταία μεγάλη πόλη στο δρόμο τους νότια προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, σημειώνει το Bloomberg.
Η κατάληψη της Χομς θα μπορούσε να κλείσει τη χερσαία οδό μεταξύ της κυβέρνησης Ασαντ στη Δαμασκό και των μεσογειακών «οχυρών» της αλαουιτικής αίρεσης του, όπου βρίσκεται επίσης μια ρωσική ναυτική βάση. Αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω τις πιθανότητές του να διατηρήσει την εξουσία.
«Το μέλλον του Άσαντ δεν φαινόταν ποτέ πιο εύθραυστο από ό,τι σήμερα, και προς το παρόν, η Ρωσία δεν φαίνεται ικανή –ή ίσως ακόμη και πρόθυμη– να τον σώσει», δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσιγκτον. «Μεγάλο μέρος της υπαίθρου της Χομς παραμένει σιωπηρά υποστηρικτικό στην αντιπολίτευση και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην πορεία προς την ίδια την πόλη».
Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πριν από εννέα χρόνια βοήθησε να ανατραπεί η εικόνα του εμφυλίου και γυρίσει υπέρ του Άσαντ υπήρξε ήπια. Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά αεροσκάφη για να χτυπήσει θέσεις ανταρτών κατά τη διάρκεια της ταχείας προέλασης, αλλά δεν έχει υπάρξει σαφής δήλωση υποστήριξης ή ανάπτυξης δυνάμεων.
Η Ρωσία δεν έχει σχέδιο για να σώσει τον Άσαντ και δεν βλέπει ένα τέτοιο να αναδύεται όσο ο στρατός του Σύρου προέδρου συνεχίζει να εγκαταλείπει τις θέσεις του, σύμφωνα με πηγή κοντά στο Κρεμλίνο. Η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό κάλεσε τους Ρώσους που είναι στη χώρα να φύγουν με εμπορικές πτήσεις.
Το Ιράν έχει ήδη στρατιωτική παρουσία στη Χομς και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τον Ασσαντ «στο βαθμό που χρειάζεται», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά προηγουμένως υποσχέθηκε μόνο να «εξετάσει» αιτήματα για στρατεύματα.
Το δίκτυο συμμαχικών πολιτοφυλακών του Ιράν μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα του Άσαντ για χερσαίες ενισχύσεις ώστε να στηρίξει τον στρατό του που καταρρέει. Ωστόσο, η πιο ισχυρή από αυτές, η Χεζμπολάχ, έχει υποστεί απώλειες από τη σύγκρουση με το Ισραήλ στο Λίβανο. Αυτό αφήνει τη Συρία να κοιτάζει στα ανατολικά της σύνορα για βοήθεια, ομάδες δηλαδή που εδρεύουν στο Ιράκ για υποστήριξη.
«Το Ιράν διατηρεί εκεί μεγάλες και καλά εξοπλισμένες πολιτοφυλακές που έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τον Άσαντ στο παρελθόν», δήλωσε ο Γκρέγκορι Μπρου του Eurasia Group. Το θέμα είναι ότι η ιρακινή κυβέρνηση είναι επιφυλακτική στο να εμπλέξει το Ιράκ στη συριακή κρίση, είπε.
Ισχυρή δύναμη στους τζιχαντιστές είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ο ηγέτης τους, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι, κάλεσε την Πέμπτη τη Βαγδάτη να μην αφήσει τις ιρακινές πολιτοφυλακές να επέμβουν στη Συρία. Ενας σιίτης κληρικός με επιρροή, ο Moqtada al-Sadr, κάλεσε επίσης την ιρακινή κυβέρνηση να αποφύγει να σύρει τη Βαγδάτη σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Συρία.
Ωστόσο, ορισμένοι μαχητές που εδρεύουν στη χώρα έχουν περάσει τα σύνορα για να υποστηρίξουν την αντεπίθεση της κυβέρνησης, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Associated Press.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν, σε συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάμ Σαμπάγκ, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τεχεράνης μετέβη στο Ιράκ για συνομιλίες.