Η αυξανόμενη διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Σλοβακίας και της Ουκρανίας αφορά περισσότερο τα κέρδη από τη φθηνή ενέργεια παρά οτιδήποτε άλλο, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στο Politico, καθώς οι φιλικοί προς το Κρεμλίνο ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για να διατηρήσουν τη ροή ρωσικών καυσίμων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Την Πέμπτη, το Κίεβο απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχίσει να επιτρέπει στη Μόσχα να παραδίδει φυσικό αέριο μέσω του δικτύου αγωγών της σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία μετά τη λήξη της μακροπρόθεσμης συμφωνίας διαμετακόμισης με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom στο τέλος του έτους.
Η Σλοβακία - η οποία έχει ηγετικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης - κερδίζει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από την εμπορία ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ αντιτίθεται στους στόχους εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, σημειώνει το Politico, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο κοντά στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Πιέζουμε συνεχώς για κυρώσεις κατά της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει ειλικρινά για τη λεπτή διαμάχη. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο «είναι μεταξύ εκείνων που εμποδίζουν αυτές τις κυρώσεις... και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που εμποδίζουν την αίτηση [της Ουκρανίας] να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Ο Φίτσο, ο οποίος μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν έχει υποστηρίξει στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα από την αρχή της ολοκληρωτικής εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, κατηγόρησε την Πέμπτη τον Ζελένσκι ότι του προσφέρει «500 εκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία» για να υποστηρίξει την προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία. «Φυσικά, είπα ποτέ», απάντησε ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, ανέφερε το Politico.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς, ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι τα λόγια του Ζελένσκι βγήκαν εκτός πλαισίου και τόνισε ότι η Σλοβακία πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ.
«Τότε ο Ζελένσκι του πρότεινε να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους μας και είπε ότι θα αποζημιώσουμε τον Φίτσο για τις απώλειές του και σε αντάλλαγμα θα μας βοηθήσει με την εθνική μας ασφάλεια και θα υποστηρίξει εμάς και το ΝΑΤΟ. Ο Φίκο είπε όχι», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με ουκρανική πηγή του Politico, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απέρριψε προτάσεις για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου που δεν είναι ρωσικό, καθώς τα κέρδη αποτελούν σαφώς προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.
«Βλέπετε, για τον Fico, η ασφάλεια δεν είναι καθόλου σημαντική», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Φίτσο ρώτησε αν η Σλοβακία θα πρέπει να χάσει χρήματα μόνο και μόνο επειδή η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Ο πρόεδρος (Ζελένσκι) αντέδρασε συναισθηματικά επειδή είναι ανήθικο να μιλάς έτσι. Αυτός, με τη σειρά του, είπε ότι η Ουκρανία χάνει ανθρώπους εξαιτίας της Ρωσίας και ο Fico θέλει να κερδίσει χρήματα από ένα σταθερό επιτόκιο και να βοηθήσει τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο νέος Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Dan Jorgensen, δήλωσε ότι το μπλοκ «προετοιμάζεται» για αυτή την κατάσταση και ότι το διαφαινόμενο τέλος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου «δεν προκαλεί έκπληξη».
Ωστόσο, μια ομάδα μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της Κεντρικής Ευρώπης έγραψε αυτή την εβδομάδα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητώντας παράταση, ενώ ο Φίτσο και ο Ορμπάν πραγματοποιούν συναντήσεις με ξένους ομολόγους τους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν συνεχείς προμήθειες.
Ο Ορμπάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βουδαπέστη προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια διατύπωση σύμφωνα με την οποία το ρωσικό φυσικό αέριο θα μετονομαστεί σε ουγγρικό πριν διασχίσει τα σύνορα με την Ουκρανία, παρόμοιο με το «παραθυράκι» που χρησιμοποιεί για να διατηρήσει την πρόσβαση σε φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι απέρριψε τα αιτήματα για ανανέωση της συμφωνίας, ενώ η Ρωσία διεξάγει επιθετικό πόλεμο εναντίον της χώρας του. «Είναι λίγο απρεπές να μιλάμε για χρήματα επειδή χάνουμε ανθρώπους», δήλωσε την Πέμπτη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι αναμένει να λήξει η συμφωνία. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Gazprom θα μπορούσε να χάσει έως και 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, χρήματα που τελικά χρησιμοποίησε το Κρεμλίνο για να χρηματοδοτήσει την εισβολή του στην Ουκρανία.