ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

«Μισή» ομολογία Πούτιν για την κατάρριψη του αζερικού αεροπλάνου

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του στον Αζέρο ομόλογό του επειδή το «τραγικό γεγονός» έγινε στον ρωσικό εναέριο χώρο και αναγνώρισε ότι υπήρχε δραστηριότητα αντιαεροπορικών συστημάτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να προσπαθεί να εξομαλύνει πιθανές εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας-Καζακστάν, αφού η ρωσική αεράμυνα πιθανότατα έβαλε ενάντια σε ένα επιβατικό αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου, προκαλώντας τη συντριβή του στο Καζακστάν.

Όπως αναφέρει το το αμερικάνικο think tank, Institute for the Study of War, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στις 28 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τη συντριβή του αεροσκάφους στις 25 Δεκεμβρίου.

Η ανάγνωση της συνομιλίας από το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Αλίεφ συζήτησαν «λεπτομερώς» το αεροπορικό δυστύχημα της 25ης Δεκεμβρίου στο Ακτάου του Καζακστάν και ότι ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη που το «τραγικό περιστατικό» συνέβη στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου σημείωσε ότι το αεροπλάνο προσπάθησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, την ώρα που τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουαν ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Γκρόζνι, καθώς και του Μοζκόκ και του Βλαντικαφκάζ στη Δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας-Αλανίας.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή έχει ανοίξει ποινική υπόθεση για παραβίαση των κανόνων οδικής ασφάλειας, αλλά δεν διευκρίνισε ότι το «τραγικό περιστατικό» που συνέβη πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο ήταν ότι η ρωσική αεράμυνα έβαλε κατά του επιβατικού αεροπλάνου.

Η ανάγνωση από την υπηρεσία Τύπου του Αλίγιεφ, ωστόσο, ανέφερε ότι ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι το αεροπλάνο «υποβλήθηκε σε φυσική και τεχνική πρόσκρουση από το εξωτερικό [του αεροπλάνου] στον ρωσικό εναέριο χώρο, γεγονός που οδήγησε στο τραγικό περιστατικό».

Η ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι ο Αλίεφ σημείωσε ότι υπήρχαν τρύπες στην άτρακτο του αεροπλάνου και ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων ανέφεραν πως «εξωτερικά σωματίδια» διαπέρασαν την καμπίνα ενώ το αεροπλάνο πετούσε. Η ανάγνωση του Αζερμπαϊτζάν, αν και πιο σαφής από τη ρωσική, επίσης δεν διευκρινίζει ότι η ρωσική αεράμυνα έπληξε το αεροπλάνο.

Οι διαφορές μεταξύ της ρωσικής και της αζερικής ανάγνωσης υποδηλώνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι δυσαρεστημένο με το βαθμό στον οποίο το Κρεμλίνο αρνείται να αναγνωρίσει άμεσα τον ρόλο που έπαιξαν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην κατάρριψη του αεροπλάνου.

Ο Πούτιν τηλεφώνησε επίσης στον πρόεδρο του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάτ Τοκάγιεφ στις 28 Δεκεμβρίου, πιθανότατα για να συζητήσει πώς η επίσημη έρευνα για το σημείο της συντριβής στο Καζακστάν θα παρουσιάσει τον ρόλο της Ρωσίας στη συντριβή. Οι αναγνώσεις της κλήσης από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι ο Πούτιν και ο Τοκάγιεφ αντάλλαξαν συλλυπητήρια για τους θανάτους Ρώσων και Καζάκων πολιτών στη συντριβή.

Ο Πούτιν και ο Τοκάγιεφ συζήτησαν για την κυβερνητική επιτροπή του Καζακστάν που ερευνά τη συντριβή, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Βραζιλία. Η ρωσική ανάγνωση ανέφερε ότι οι ειδικοί θα αποκωδικοποιήσουν τους καταγραφείς πτήσης από το αεροπλάνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στις 28 Δεκεμβρίου και συζήτησε την ανάγκη να διαπιστωθούν «όλες οι αιτίες» του αεροπορικού δυστυχήματος και να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να αποφευχθεί μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο να προσγειωθεί στα ρωσικά αεροδρόμια, παρόλο που απομαγνητοφώνηση των επικοινωνιών μεταξύ του πληρώματος του αεροσκάφους και ενός αποστολέα στο Γκρόζνι αποκάλυψε ότι ο πιλότος ρώτησε για τοποθεσίες προσγείωσης έκτακτης ανάγκης στη Ρωσία.

Το MSNBC και το NBC News ανέφεραν στις 27 Δεκεμβρίου ότι δύο στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, επικαλούμενοι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν το αεροπλάνο με συστήματα αεράμυνας, αφού πιθανότατα αναγνώρισαν λανθασμένα το αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν ως ουκρανικό drone, εν μέρει λόγω του ακανόνιστου μοτίβου πτήσης του αεροσκάφους.

Μια ρωσική πηγή, η οποία φέρεται να έχει δεσμούς με τις ρωσικές αρχές επιβολής του νόμου δημοσίευσε μια φερόμενη απομαγνητοφώνηση επικοινωνιών, μεταξύ του πληρώματος του αεροσκάφους και του αεροδρομίου στο Γκρόζνι.

Σύμφωνα με την πηγή, στις 28 Δεκεμβρίου η Ρωσία μετέφερε συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας S-300, από τη Συρία στην Τσετσενία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πρόσφατα εγκατέστησε αυτά τα συστήματα αεράμυνας γύρω από το Γκρόζνι.

Το ISW αναφέρει ότι παρατήρησε πρόσφατα ρωσικές πτήσεις από τη Συρία προς το αεροδρόμιο Μακατσκάλα(περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γκρόζνι), αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ποιο φορτίο μετέφερε το αεροπλάνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντμίτρι Πεσκόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πεσκόφ: Να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για το αεροσκάφος στο Καζακστάν

Η διερεύνηση για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines είναι σε εξέλιξη. Είναι πρόωρο να γίνουν υποθέσεις μέχρι την ολοκλήρωση του πορίσματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σήμερα.
Επιβατικό αεροσκάφος πτήσης
ΔΙΕΘΝΗ

Πανικός σε πτήση ρωσικού αεροσκάφους το οποίο ξαφνικά έχασε ύψος

Η εφημερίδα Daily Mail αναφέρει πως τις τελευταίες ημέρες, στη Ρωσία σημειώθηκαν ακόμη δύο αεροπορικά επεισόδια με αναφορές να κάνουν λόγο για προβλήματα στη συντήρηση των αεροπλάνων λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγορεύονται οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσική Ομοσπονδία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αεροπορική σύνδεση με Ρωσία στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια - Παπαδόπουλου

Ο υφυπουργός Μεταφορών, πρότεινε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα και το ζήτημα των πτήσεων τσάρτερ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ελλάδα

Οι πτήσεις προς Τουρκία, η οποία απορροφά ετησίως μεγάλο μερίδιο του ρωσικού τουρισμού, εγκρίθηκαν σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, έπειτα από το πόρισμα ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων