ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σημαία Εσθονίας Ταλίν
Φωτο: Shutterstock

Η Εσθονία ζητά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να δοθούν στην Ουκρανία

Η χώρα έχει στείλει αίτημα να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το θέσει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες.

Η Εσθονία έχει λάβει νέα μέτρα για να πείσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν να χρησιμοποιήσουν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ανέφερε το Reuters. Το κράτος της Βαλτικής απέρριψε τη ρωσική άποψη για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφερε το παγκόσμιο πρακτορείο.

Η Εσθονία έχει στείλει αίτημα να συζητήσει το θέμα με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα το θέσει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες, η οποία συμπληρώνει τρία χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι δεσμευμένα στην ΕΕ ως μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Πέρυσι, η ομάδα G7 των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, μαζί με την ΕΕ, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν ανέπαφα, επισημαίνει το Reuters.

 «Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα απροσδόκητα κέρδη ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπω ότι τώρα είναι ώριμη η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάχνα.

Η Μόσχα μπορεί να συμφωνήσει να επιτρέψει τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά θα επιμείνει να δαπανηθούν ορισμένα από τα χρήματα στο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τις δυνάμεις της. Ο Τσάχνα απέρριψε αυτή την ιδέα.

«Η παροχή στη Ρωσία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν στις κατεχόμενες περιοχές σημαίνει αποδοχή της ρωσικής κατοχής ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας», είπε.

Η ΕΕ επιμένει ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνεται σεβαστή σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. Αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης των περιουσιακών στοιχείων.

Ο όμιλος υποδομής χρηματοπιστωτικών αγορών Euroclear με έδρα το Βέλγιο κατέχει την πλειοψηφία των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε στην πολιτική ατζέντα, ειδικά αφού η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο υποστήριξης για την Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με το παγκόσμιο πρακτορείο, το αίτημα της Εσθονίας προς την ΕΕ λέει ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως αντίμετρο κατά του πολέμου της Μόσχας και επειδή «η Ρωσία αρνείται να δεσμευτεί για επανορθώσεις».



 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τη Δευτέρα έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων αρχηγών Άμυνας για την Ουκρανία

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν περίπου δώδεκα ομόλογοι από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία και Βαλτικές χώρες δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο του ΟΑΣΕ

Η απουσία τους οφείλεται στην αναμενόμενη παρουσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα της και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης».
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους.