ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
σημαία Τουρκίας θάλασσα
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο δασμός των ΗΠΑ ωφελεί τις εξαγωγές μας, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος

Ο δασμός 10% που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία είναι χαμηλός και ενδέχεται να ωφελήσει τους Τούρκους εξαγωγείς, όπως δήλωσε σήμερα στο CNN Turk ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Ο βασικός και σχετικά χαμηλός δασμός του 10% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία θα μπορούσε να ευνοήσει τους Τούρκους εξαγωγείς δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ

Μαζί με τον αναφερόμενο βασικό δασμό που εφαρμόζεται από σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε υψηλότερους δασμούς για τα εισαγόμενα αγαθά από 57 μεγαλύτερους εμπορικούς συνεργάτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Βιετνάμ και της Ιαπωνίας. Οι δασμοί αυτοί αναμένεται ότι θ’ αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση για τη μη επιβολή υψηλών δασμών στην Τουρκία «φαίνεται ότι είναι το πλεονέκτημα μας για την ώρα, σχετικά με την πρόσβασή μας στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιλμάζ στο CNN Turk.

«Έχουν επιβληθεί ήδη δασμοί στο σίδηρο, τον χάλυβα και το αλουμίνιο για τις τουρκικές εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν παρόμοιους δασμούς σε άλλους, υπήρξε μια εξισορρόπηση στο σημείο αυτό που ήταν υπέρ μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μείωση 5,7% στη διακίνηση φορτίων με φορτηγά το δ’ τρίμηνο του 2024
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα πλήξουν οι δασμοί 30% του Ντ. Τραμπ

Η επιβολή δασμών 30% σε εξαγώγιμα αγαθά από ΕΕ στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα. Η έκθεση της ελληνικής οικονομίας με εξαγωγές 2,4 δισ. ευρώ δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχουν εταιρείες τροφίμων που εξαρτώνται από την αγορά των ΗΠΑ.
λιμάνι με κοντέινερ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές και ο φόβος των αμερικανικών δασμών

Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της εξαγωγικής οικονομίας με ετήσιες εξαγωγές 8 δισ. ευρώ και άμεση πρόσβαση σε επτά αγορές. Ωστόσο, Δυτική Μακεδονία και Γρεβενά υστερούν, απαιτώντας στοχευμένες ενισχύσεις.