Το Πακιστάν απαιτεί διεθνή έρευνα για την επίθεση στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ που σκότωσε 26 ανθρώπους και είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με διεθνείς ερευνητές, δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας Χαβάζα Ασίφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times».
Ο Ασίφ είπε ότι το Ισλαμαμπάντ είναι «έτοιμο να συνεργαστεί» με «οποιαδήποτε έρευνα υπό την ηγεσία διεθνών ερευνητών».
Η Ινδία είχε κατηγορήσει νωρίτερα το Πακιστάν ότι συμμετείχε στην επίθεση της Τρίτης, αλλά το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Μετά την επίθεση, οι δύο γειτονικές χώρες - πυρηνικές δυνάμεις - έλαβαν μια σειρά από μέτρα η μια εναντίον της άλλης, με το Δελχί να ακυρώνει μια σημαντική συνθήκη για τη διανομή των υδάτων του ποταμού Ινδού με το Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ, με τη σειρά του, να κλείνει τον εναέριο χώρο της χώρας στα ινδικά αεροσκάφη.
Ο Ασίφ κατηγόρησε την Ινδία ότι χρησιμοποίησε τον απόηχο της επίθεσης ως πρόσχημα για να τερματίσει τη συνθήκη για το νερό και για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Το Δελχί έχει λάβει μέτρα για να τιμωρήσει το Πακιστάν "χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία έρευνα", πρόσθεσε.
«Δεν θέλουμε το ξέσπασμα αυτού του πολέμου γιατί το ξέσπασμα αυτού του πολέμου θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή για αυτήν την περιοχή», είπε επίσης ο Πακιστανός υπουργός.
Η ελάχιστα γνωστή ένοπλη ομάδα Αντίσταση του Κασμίρ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τις ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας, η ομάδα, γνωστή και ως «Μέτωπο της Αντίστασης», ανήκει στις μαχητικές οργανώσεις «Lashkar-e-Taiba» και «Hizbul Mujahideen» που εδρεύουν στο Πακιστάν.
Ο Ασίφ απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό και είπε ότι η Λασκάρ-ε-Τάιμπα «δεν υπάρχει» και δεν θα μπορούσε να έχει σχεδιάσει ή πραγματοποιήσει επιθέσεις από εδάφη που ελέγχονται από το Πακιστάν.