Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με στόχο την προστασία των Ελλήνων πολιτών σε Ισραήλ, Ιράν και γειτονικές χώρες, μετά τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στην περιοχή. Στο Ισραήλ βρίσκονται περίπου 4.500 Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πολίτες, ενώ στην Τεχεράνη ζουν 50-70 άτομα.
Έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί τηλέφωνα επικοινωνίας με την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το προξενείο στην Ιερουσαλήμ.
«Υπάρχει ήδη σχέδιο εκκένωσης, το οποίο εφόσον χρειαστεί, θα ενεργοποιηθεί», τόνισε, ζητώντας ψυχραιμία και αποτροπή κλιμάκωσης.
Ο υπουργός σημείωσε πως η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν αποτελεί σημαντική κλιμάκωση, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχαν διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ.
«Η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες περιορισμού της κρίσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει επικοινωνία με συμμάχους στην περιοχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως απαιτείται διεθνής κινητοποίηση και ευρύτερη συμμαχία, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση:
«Η περιοχή είναι ένα εν δυνάμει ναρκοπέδιο. Πρέπει να δράσουμε συντεταγμένα μέσω διεθνών οργανισμών».
Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προωθούν την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
«Είμαστε από τις χώρες που πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία των αμάχων. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο», σημείωσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι, παρότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες και στηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή με συνέπεια.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πιθανότητα συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν έχει ακόμα οργανωθεί κάτι συγκεκριμένο.
«Για πρώτη φορά, Ελλάδα και Τουρκία συζητούν μέσω δομημένου διαλόγου. Οι μεγάλες διαφορές δεν λύνονται σε δύο χρόνια, αλλά η συζήτηση είναι αναγκαία για την αποτροπή εντάσεων».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψή του στη Λιβύη, τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική πλευρά, για την προώθηση των ελληνολιβυκών σχέσεων και την αντίκρουση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Το μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο, καθώς δεν υπάρχει γειτνίαση ακτών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», δήλωσε.
Σχετικά με τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Μονής υπό οποιαδήποτε συνθήκη, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκτήσει νομική υπόσταση και διασφαλισμένο λατρευτικό χαρακτήρα.
«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο, σύμβολο του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας. Η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να το αφήσει εκτεθειμένο», ανέφερε.