ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν, εν αναμονή της απόφασης Τραμπ

Ισραήλ και Ιράν αντάλλαξαν ξανά αεροπορικές επιδρομές για έκτη νύχτα, λίγες ώρες μετά την απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ για «παράδοση άνευ όρων» της Τεχεράνης.

Σε κλιμακούμενη ένταση παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς Ισραήλ και Ιράν συνεχίζουν για έκτη συνεχόμενη νύχτα να ανταλλάσσουν αεροπορικές επιδρομές, εν μέσω αυξανόμενων διεθνών ανησυχιών για την ευρύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με σειρά μαζικών ισραηλινών επιθέσεων στην ιρανική επικράτεια, που είχαν ως διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή μιας ενδεχόμενης απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη — στόχος που η ιρανική ηγεσία διαψεύδει επισήμως.

Κλιμάκωση επιθέσεων και πυραυλικές αναχαιτίσεις

Ο ιρανικός στρατός αντέδρασε με απειλές για άμεσες «τιμωρητικές» επιθέσεις στο Ισραήλ, καλώντας τους κατοίκους μεγάλων πόλεων, όπως η Χάιφα, να λάβουν μέτρα προστασίας. Στις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ήχησαν συναγερμό καθώς εντόπισαν την εκτόξευση περίπου 10 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν — οι περισσότεροι εξουδετερώθηκαν χάρη στα προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την εκτόξευση υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων «Φάταχ 1», ενώ η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Τεχεράνης.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περαιτέρω με αναφορές για αναχαιτίσεις drones, αλλά και με αδιευκρίνιστες απώλειες, καθώς καμία πλευρά δεν ανακοίνωσε επίσημα ζημιές ή θύματα τις τελευταίες ώρες.

Διπλωματικές πιέσεις και δηλώσεις ηγετών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής διευθέτησης της σύγκρουσης, διατηρώντας, ωστόσο, αυστηρή γραμμή ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Truth Social, διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον γνωρίζει «ακριβώς που κρύβεται ο ούτως καλούμενος ‘Ανώτατος Ηγέτης’» του Ιράν — προσθέτοντας με νόημα πως «δεν θα τον εξουδετερώσουμε, τουλάχιστον όχι τώρα», ενώ απαίτησε «παράδοση άνευ όρων» της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τους New York Times και το CNN, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα κρίσιμο δίλημμα, το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει μόνο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και να καθορίσει την ίδια την πορεία της προεδρίας του: θα υποκύψει ή όχι στις πιέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου για επίθεση στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στο Φορντό;

Μια τέτοια επιχείρηση απαιτεί τη χρήση των υπερβαρέων βομβών GBU-57, βάρους 15 τόνων, τις οποίες μπορούν να μεταφέρουν αποκλειστικά τα «αόρατα» στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 των ΗΠΑ. Το Ισραήλ δεν διαθέτει ούτε τέτοιου τύπου βόμβες, ούτε τα κατάλληλα μέσα για τη ρίψη τους.

Την ανοιχτή εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών προωθούν τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικανών, όπως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από εξέχοντες εκφραστές του κινήματος MAGA, όπως ο Στιβ Μπάνον και ο Τάκερ Κάρλσον, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια ενέργεια θα πρόδιδε τη φιλοσοφία της πολιτικής «America First», που ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίζεται εδώ και μια δεκαετία, καταγγέλλοντας τους μακρόχρονους και ατελέσφορους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Από πλευράς Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκτίμησε πως η θανάτωση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ θα σηματοδοτούσε το «τέλος της σύγκρουσης», καλώντας ταυτόχρονα για εσωτερική εξέγερση εναντίον του «τυραννικού» ιρανικού καθεστώτος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη, προειδοποίησε ότι «αλλαγή καθεστώτος» θα σηματοδοτούσε χάος στο Ιράν, εκφράζοντας αντίθεση σε τέτοια στρατηγικά ανοίγματα.

Διεθνείς κινήσεις και οικονομικές συνέπειες

Εν μέσω της σύρραξης, οι ΗΠΑ, ως ο βασικότερος σύμμαχος του Ισραήλ, ενίσχυσαν τις αμυντικές τους δυνατότητες στην περιοχή στέλνοντας το αεροπλανοφόρο Nimitz, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν το κλείσιμο της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ για λόγους ασφαλείας και τη δημιουργία task force για την υποστήριξη Αμερικανών στη Μέση Ανατολή.

Οικονομικά, οι νέες εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στην Τεχεράνη, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές σε αρτοποιεία και πρατήρια καυσίμων, με πολλά καταστήματα να κλείνουν προληπτικά, ενώ η κεντρική αγορά παρέμεινε κλειστή. Ο τομέας της τεχνολογίας επίσης επηρεάστηκε, καθώς κυβερνοεπίθεση παρέλυσε τη Sepah, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιράν, και διαπιστώθηκαν ευρύτερα προβλήματα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Ανθρωπιστικός απολογισμός και προοπτικές

Οι επιχειρήσεις των δύο πλευρών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα: 224 νεκροί στο Ιράν και 24 στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις. Τα πλήγματα συνεχίζονται σε ζωτικής σημασίας υποδομές, μεταξύ αυτών στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, με το Ισραήλ να ανακοινώνει την εξουδετέρωση σημαντικών ιρανικών στρατιωτικών στελεχών.

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ ή ευρεία ανατροπή ισορροπιών στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ξεκινούν συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά την επόμενη εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν συνομιλίες με το Ιράν "την ερχόμενη εβδομάδα", κάνοντας λόγο για πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.