ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πυραυλικά συστήματα Ιραν
Φωτο: Shutterstock

Ανάλυση BBC: Tρεις επιλογές για το Ιράν μετά τους βομβαρδισμούς

Όπως αναλύει o ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ούγκο Μπασέγκα η ιρανική ηγεσία καλείται να αποφασίσει μεταξύ τριών βασικών σεναρίων απάντησης.

Aφού οι ΗΠΑ με εντολή Τραμπ, εξαπέλυσαν καταστροφικά αεροπορικά πλήγματα μέσω στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών κατά τριών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, η Τεχεράνη βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης στρατηγικής απόφασης.

Όπως αναλύει o ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Ούγκο Μπασέγκα η ιρανική ηγεσία καλείται να αποφασίσει μεταξύ τριών βασικών σεναρίων απάντησης. Κάθε σενάριο συνεπάγεται και διαφορετικούς κινδύνους και επιπτώσεις:

  1. Να μην αντιδράσει καθόλου: Η πρώτη επιλογή είναι η πλήρης αυτοσυγκράτηση. Το Ιράν θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση στρατιωτική απάντηση προς τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, αποτρέποντας ενδεχομένως έναν νέο γύρο αμερικανικών πληγμάτων. Παράλληλα, η αποχή από την κλιμάκωση θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου τον δρόμο της διπλωματίας και ενδεχομένως την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μια τέτοια στάση ενέχει σοβαρό πολιτικό κόστος στο εσωτερικό. Έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις Ιρανών αξιωματούχων για «συντριπτική απάντηση» σε περίπτωση επίθεσης, η μη αντίδραση ενδέχεται να εκληφθεί ως αδυναμία και να διαβρώσει περαιτέρω την αξιοπιστία του καθεστώτος απέναντι στον λαό.
  2. Να απαντήσει άμεσα και δυναμικά: Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει στρατιωτική απάντηση μεγάλης κλίμακας. Το Ιράν διαθέτει ακόμη ένα αξιόλογο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, αποτέλεσμα πολυετούς ανάπτυξης και προσεκτικής απόκρυψης. Στη διάθεσή του βρίσκεται ένας κατάλογος περίπου 20 αμερικανικών βάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή που θεωρούνται εν δυνάμει στόχοι. Μια συντονισμένη πυραυλική επίθεση ή ακόμα και «σμήνος επιθέσεων» (swarm attacks) με drones και ταχύπλοα σκάφη κατά αμερικανικών ναυτικών μονάδων στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα αποφασιστικότητας που επιδιώκει η Τεχεράνη. Όμως, ένα τέτοιο σενάριο ενέχει υψηλό ρίσκο γενικευμένου πολέμου και περαιτέρω καταστροφικών πληγμάτων.
  3. Να κάνει υπομονή και να χτυπήσει αργότερα: Η τρίτη επιλογή είναι η καθυστέρηση της απάντησης. Το Ιράν θα μπορούσε να αποσύρει προσωρινά την επιθετική ρητορική, να περιμένει την αποκλιμάκωση της έντασης και να επιλέξει το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επιφέρει ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα. Αυτό το σενάριο συνάδει με την τακτική που έχει ακολουθήσει η Τεχεράνη στο παρελθόν — μια προσέγγιση που της επιτρέπει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο και να επιλέγει τους όρους της σύγκρουσης.

Η τελική απόφαση παραμένει στα χέρια του Ανώτατου Ηγέτη, Aγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του οποίου η φωνή δεν έχει ακόμα ακουστεί δημόσια μετά την αμερικανική επίθεση. Η στάση που θα υιοθετήσει η Τεχεράνη πλέον αναμένεται να καθορίσει όχι μόνο την τροχιά της εν λόγω σύγκρουσης, αλλά επίσης και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη Ιρανού στις ΗΠΑ για παράνομη εξαγωγή εξοπλισμού στο Ιράν

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνέλαβε Ιρανό, κατηγορούμενο για παράνομη εξαγωγή προηγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο Ιράν, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Το Ιράν να δεχθεί συμφωνία μηδενικού εμπλουτισμού με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Axios, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σε Τραμπ και Ιρανούς αξιωματούχους τη στήριξή του για συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη.