Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Noël Barrot, δήλωσε πως η Γαλλία στηρίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη απόλυτης συμμόρφωσης όλων των κρατών με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Λιβύης, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου κατανόησης ώστε τα κράτη-μέλη να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Η πολιτική σταθερότητα της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα καθώς η Αφρική και κυρίως η Υποσαχάρια ζώνη βιώνει κρίση, που μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα την Ευρώπη.
Ο Γάλλος υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχέσεις Ελλάδας–Λιβύης και την επικείμενη ελληνική επίσκεψη. Η θέση της γαλλικής κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε, είναι υπέρ μιας πολιτικής λύσης από τη λιβυκή πλευρά, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού κράτους.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι παρατηρείται αύξηση μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη τόσο προς την Ελλάδα από την ανατολική πλευρά, όσο και προς την Ιταλία από τη δυτική. Υπογράμμισε δε ότι η Λιβύη πρέπει να σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τους θαλάσσιους κανονισμούς.
Στο σκέλος των διμερών σχέσεων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανοδική πορεία του διμερούς εμπορίου τα τελευταία πέντε χρόνια και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης σε τομείς όπως η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και οι εκπαιδευτικές και πανεπιστημιακές συνεργασίες.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ευρωπαϊκά θέματα, με ιδιαίτερη αναφορά στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η αμυντική και γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στα κράτη-μέλη.
Στο θέμα της μετανάστευσης, Ελλάδα και Γαλλία εξέφρασαν κοινές ανησυχίες και συμφώνησαν στην ανάγκη για προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και για δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.
Αναφορικά με τη Γάζα και τη Μέση Ανατολή, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ανάγκη για ευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.
Για την Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα και τόνισε την ανάγκη για αποφυγή καταστρατηγήσεων του καθεστώτος κυρώσεων, επιμένοντας σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση πυρός για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Τέλος, όσον αφορά τη Συρία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι απαιτείται προληπτική πολιτική ασφαλείας, με έμφαση στην προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων και τη συμπερίληψή τους σε όλες τις μορφές εξουσίας. Η μεταβατική κυβέρνηση, είπε, πρέπει να εγγυηθεί ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας για όλους τους πολίτες.