Ο Αμερικανός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προωθήσει ένα πακέτο αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης εντός του Λευκού Οίκου. Η πρωτοβουλία αυτή κινείται σε ένα πλαίσιο όπου, σύμφωνα με αναλυτές, αυξάνεται ο εκνευρισμός και η ανυπομονησία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ εντείνονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, ο γερουσιαστής ανέφερε ότι «έρχεται σημείο καμπής» στο μέτωπο της Ουκρανίας. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσει σε «σημαντική ανακοίνωση» σχετικά με τη Ρωσία, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια για την επιβολή πιο δραστικών μέτρων σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα νέο πακέτο υποστήριξης προς την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει την προμήθεια «επιθετικών» όπλων. Αυτή η απόφαση αναμένεται να μεταβάλει δραστικά τη μέχρι τώρα αμερικανική στάση σχετικά με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στα ερωτήματα του πρακτορείου Ρόιτερς για επιβεβαίωση ή σχολιασμό αυτής της πληροφορίας. Το ενδεχόμενο αποστολής «επιθετικών» όπλων στην Ουκρανία θεωρείται από σημαντικούς αναλυτές ως μια ενδεχόμενη στροφή στη στρατηγική των ΗΠΑ όσον αφορά τη διαχείριση του πολέμου στην περιοχή.
Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που το τελευταίο διάστημα ηγείται διευρυμένης συμμαχίας αμερικανών βουλευτών, προέβαλε την αναγκαιότητα να επιβληθούν σφοδρότερες κυρώσεις όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά και σε κάθε χώρα που στηρίζει την ρωσική εξωτερική πολιτική.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή εξουσιοδότησης στον πρόεδρο Τραμπ για επιβολή τελωνειακών δασμών έως και 500% σε όσους παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στη Ρωσία ή στηρίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως επισήμανε ο γερουσιαστής, η νέα αυτή δέσμη μέτρων θα διασφαλίσει στον πρόεδρο «τη μέγιστη ευελιξία» σε ό,τι αφορά τους δασμούς, εφόσον το νομοσχέδιο υιοθετηθεί. Σημαντικό είναι ότι ήδη έχει διασφαλίσει την υποστήριξη 85 εκ των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι «μελετά» την πρόταση, ενώ ο Γκρέιαμ επέμεινε πως με τα μέτρα αυτά ο πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του «ένα ισχυρό εργαλείο για να τερματίσει τον πόλεμο».
Διπλωματικές Επαφές και Στήριξη στην Ουκρανία
Στο πλαίσιο των προσπαθειών πίεσης προς τη Ρωσία, ο Γκρέιαμ επισκέφθηκε πρόσφατα την Ευρώπη μαζί με τον δημοκρατικό συνάδελφό του, Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, προκειμένου να συζητήσουν τα προτεινόμενα μέτρα με ευρωπαίους ηγέτες. Οι δύο γερουσιαστές συναντήθηκαν με τον ουκρανό πρόεδρο την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα αναμένουν να έχουν επαφές με τον γενικό γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε.
Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία. Όπως επισήμανε μέσω X ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι προτάσεις των αμερικανών αξιωματούχων αποσκοπούν στην ενίσχυση της διεθνούς πίεσης έναντι της Μόσχας, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να καλεί τους δυτικούς συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ, να εντείνουν τις κυρώσεις.
Ο κ. Γκρέιαμ τόνισε επίσης ότι η προοπτική της προμήθειας αμερικανικών όπλων για τη στήριξη της Ουκρανίας παραμένει στο τραπέζι. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε σχέδια για επιβολή μέτρων που θα στοχεύουν απευθείας στους ρωσικούς οικονομικούς πόρους, καθώς και στην πώληση κρίσιμων αγαθών στους ευρωπαίους συμμάχους που μπορούν να συμβάλουν στην ουκρανική άμυνα.
Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «απογοήτευση» του για τη στάση της Ρωσίας, τονίζοντας ότι αν και στην αρχή της θητείας του επιδίωξε μια θεαματική αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν διαφοροποιήσει τη στάση του.
Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος Κιθ Κέλογκ αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη, προσδίδοντας περαιτέρω βαρύτητα στις αμερικανικές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.