ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία Shutterstock

Ο Πούτιν αμετακίνητος στον πόλεμο, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης

Παρά τις πιέσεις Τραμπ και τις δυτικές κυρώσεις, ο Πούτιν εμφανίζεται αμετακίνητος και δεν αποκλείει νέες κατακτήσεις ουκρανικών εδαφών στο πεδίο της μάχης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος ως προς τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, όσο η Δύση δεν συναινεί στους ρωσικούς όρους για ειρήνη, σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμες πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο

Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, η Μόσχα εμφανίζεται να απορρίπτει πλήρως τόσο τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για αυστηρότερες κυρώσεις, όσο και τις δυτικές πιέσεις, ενώ διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των εδαφικών της διεκδικήσεων όσο ενισχύεται στο πεδίο της μάχης.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που ξεκίνησε την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 ένα χρόνο μετά από μια μακρά σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία και ο στρατός παραμένουν αρκετά ισχυροί για να αντέξουν και νέα κύματα δυτικών κυρώσεων. Η αμερικανική πλευρά, από την άλλη, κλιμακώνει τις πιέσεις υπό τον φόβο παράτασης της σύγκρουσης.

 Όπως έγινε σαφές τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την παράδοση στην Ουκρανία επιπλέον οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και συστοιχίες αεράμυνας Patriot, ενώ σημείωσε πως σε περίπτωση μη επίτευξης ειρήνης εντός 50 ημερών θα επιβληθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι ρωσικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Πούτιν δεν προτίθεται να υποχωρήσει υπό το βάρος των οικονομικών πιέσεων και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε αυστηρότερους δασμούς από την Ουάσινγκτον για εξαγωγές πετρελαίου.

 Είναι χαρακτηριστική η αναφορά μίας εκ των πηγών ότι «κανείς δεν έχει συζητήσει σοβαρά μαζί του (σσ. τον Πούτιν) τις λεπτομέρειες της ειρήνης με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών».

Ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, επιμένει πως για την επίτευξη συμφωνίας απαιτείται μεταξύ άλλων: να υπάρξει δέσμευση για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη και με περιορισμένο στρατό, να διασφαλιστεί η προστασία των ρωσόφωνων και να αναγνωριστούν από το Κίεβο οι απώλειες εδαφών.

 Επιπλέον, η Μόσχα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης κάποιας εγγύησης ασφαλείας για την Ουκρανία από μεγάλες δυνάμεις, αν και το πλαίσιο παραμένει ασαφές.

Στον αντίποδα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει πως η Ουκρανία δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριαρχία της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το δικαίωμα επιλογής για ένταξη ή μη στο ΝΑΤΟ. Το ουκρανικό προεδρικό γραφείο δεν προχώρησε σε σχολιασμό των σχετικών πληροφοριών.

Οι ίδιες ρωσικές πηγές εκτιμούν πως οι στόχοι του Κρεμλίνου υπερισχύουν οποιωνδήποτε οικονομικών απωλειών. Η Ρωσία, τονίζουν, φέρεται να υπερτερεί έναντι του ΝΑΤΟ σε επίπεδο παραγωγής βασικών πολεμικών υλικών όπως τα πυρομαχικά πυροβολικού, χάρη στην προσαρμογή της οικονομίας στις πολεμικές ανάγκες.

 Σχετικά με το πεδίο της μάχης, ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο χάρτη DeepStateMap, η Ρωσία κατέλαβε επιπλέον 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικών εδαφών το τελευταίο τρίμηνο, ενώ διατηρεί τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός πέμπτου της χώρας, μεταξύ των οποίων η Κριμαία και κρίσιμα τμήματα των επαρχιών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ρωσική πηγή, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, η Μόσχα δεν αποκλείει περαιτέρω επεκτάσεις σε νέες περιοχές σε περίπτωση εύνοιας των στρατιωτικών συνθηκών.

Στο Κίεβο, ο Ζελένσκι επαναλαμβάνει ότι η θερινή ρωσική επίθεση δεν καταγράφει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αν και υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του παραδέχονται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υφίστανται πίεση από τους αριθμητικά υπέρτερους Ρώσους, αλλά διατηρούν τις άμυνές τους.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο δασμών, ρωσικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές, θεωρώντας πως, ακόμα και αν επιβληθούν, η Ρωσία θα διασφαλίσει διόδους εισόδου του πετρελαίου της στις διεθνείς αγορές

. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τον Τραμπ ως «απρόβλεπτο άνθρωπο που μπορεί να κάνει δυσάρεστα πράγματα, αλλά ο Πούτιν ελίσσεται ώστε να μην τον εκνευρίσει υπερβολικά».

Μία από τις συνομιλητικές πηγές εκτιμά πως το επόμενο διάστημα αναμένεται πιθανή κλιμάκωση της κρίσης, τονίζοντας τους κινδύνους που συνεπάγεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο κορυφαίων πυρηνικών δυνάμεων του πλανήτη. 

Παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο που επικρατεί στη διπλωματική σκακιέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ