Η Europol και η Eurojust, οι βασικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί για την ασφάλεια και την δικαστική συνεργασία, ανακοίνωσαν την εξάρθρωση της διαβόητης ομάδας φιλορώσων χάκερ NoName057(16).
Η ομάδα αυτή βρέθηκε στο μικροσκόπιο λόγω των πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας και των ευρωπαίων συμμάχων της, στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές ανά την ήπειρο.
Στις 15 Ιουλίου, οι αρχές κατάφεραν να διαλύσουν το τεράστιο botnet των χάκερ, ένα παγκόσμιο δίκτυο εκατοντάδων μολυσμένων υπολογιστών και συσκευών, ενώ πολλοί από τους βασικούς υπόπτους ταυτοποιήθηκαν. Όπως αναφέρεται, οι ηγετικές φυσιογνωμίες της οργάνωσης διαμένουν στη Ρωσία.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά δώδεκα χώρες, με δύο συλλήψεις να πραγματοποιούνται σε Γαλλία και Ισπανία. Η Γερμανία εξέδωσε έξι εντάλματα σύλληψης για άτομα που κατοικούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, δύο εκ των οποίων φέρονται ως οι πρωταγωνιστές του δικτύου. Το συνολικό πλήθος των εκδοθέντων ενταλμάτων ανέρχεται σε επτά και οι ύποπτοι από τη Ρωσία φτάνουν τους έξι.
Στο επίκεντρο της δράσης της NoName057(16) βρέθηκαν επιθέσεις τύπου DDoS (Distributed Denial of Service), οι οποίες οδηγούσαν στην κατάρρευση ιστοτόπων και εφαρμογών.
Στόχος τους ήταν βασικές υποδομές, όπως πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και δημόσια δίκτυα μεταφορών. Η Eurojust αναφέρει πως η ομάδα δεν έκρυψε ποτέ τη στήριξή της στη Ρωσία, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη Γερμανία σημειώθηκαν 14 επιθέσεις που διήρκησαν ακόμα και για πολλές ημέρες, επηρεάζοντας περίπου 230 οργανισμούς. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και ανεπτυγμένες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας.
Παράλληλα, κύμα επιθέσεων εκδηλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά την περίοδο των ευρωεκλογών. Στη Σουηδία μάλιστα, στόχος αποτέλεσαν κυβερνητικοί ιστότοποι και μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, ενώ στην Ελβετία καταγράφηκαν πολλαπλές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Συνόδου για την Ουκρανία τον Ιούνιο του 2024. Πρόσφατα και η Ολλανδία βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις, κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ίδιο μήνα.