ΓΔ: 1970.57 -0.75% Τζίρος: 54.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:22:02
Γερμανικό Κοινοβούλιο
Φωτογραφία Shutterstock

Γερμανία: Επιφυλάξεις για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Γάζα

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας του GHF στη Γάζα, θεωρώντας το ανεπαρκές και αντίθετο στις ανθρωπιστικές αρχές.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για Γάζα (GHF).

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, το υπάρχον σχήμα θεωρείται ανεπαρκές όσον αφορά τη στήριξη του άμαχου πληθυσμού και τον σεβασμό των ανθρωπιστικών αρχών.

«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, είναι πλέον προφανές πως ο νέος μηχανισμός διανομής που τελεί υπό την ευθύνη του GHF δεν επαρκεί και δεν λειτουργεί με γνώμονα τις αρχές του ανθρωπισμού», σημειώνεται σε απάντηση προς κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος των Πρασίνων.

 Το σχετικό έγγραφο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το GHF, το οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φέρεται να χρηματοδοτείται αδιαφανώς και να υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δραστηριοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, αμέσως μετά από δύο μήνες κατά τους οποίους είχε απαγορευθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο. 

Μέχρι στιγμής, ο οργανισμός διανέμει τρόφιμα μέσω περιορισμένου αριθμού αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων σε μια Λωρίδα της Γάζας που υποφέρει από τις συνέπειες 21 μηνών πολέμου.

Καταγράφονται πολυάριθμα, αιματηρά περιστατικά σε περιοχές γύρω από κέντρα διανομής της βοήθειας, με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορείται για τον θάνατο περίπου 900 ανθρώπων που αναζητούσαν ανθρωπιστική βοήθεια. 

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα διαμορφώθηκε ώστε να αποτρέψει πιθανή «υπεξαίρεση» της βοήθειας από τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007. 

Ωστόσο, δεν λείπουν οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση Netanyahu, η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως μέσο επίτευξης των πολεμικών της στόχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και τον Μάιο, ο ΟΗΕ είχε υπό τον έλεγχό του περίπου 400 κέντρα διανομής βοήθειας, υποστηρίζοντας τις ανάγκες πάνω από δύο εκατομμυρίων κατοίκων στη Γάζα. 

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι το Βερολίνο δεν έχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση στο GHF, ούτε τίθεται προς το παρόν ζήτημα σχετικού προγραμματισμού.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας λαμβάνει διαστάσεις καταστροφής μετά από σχεδόν δύο έτη συγκρούσεων. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι στερούνται ουσιωδών υπηρεσιών, όπως νερό, φάρμακα και στέγη.

Η πολεμική σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε 1.219 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. 

Από τους 251 ομήρους της ημέρας εκείνης, παραμένουν στη Γάζα 49, από τους οποίους οι 27 έχουν δηλωθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η αντεπίθεση του Ισραήλ με στόχο την «ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς» έχει οδηγήσει σε θάνατο περισσότερους από 58.895 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων η πλειονότητα είναι άμαχοι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τίμησε την επέτειο της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ η Γερμανία

Στις 20 Ιουλίου 1944, ο Κλάους Σενκ Γκραφ φον Στάουφενμπεργκ επιχείρησε να ανατρέψει το ναζιστικό καθεστώς τοποθετώντας μια βόμβα στο στρατιωτικό αρχηγείο του Αδόλφου Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο στο Ράστενμπουργκ της Πρωσίας.