Σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων κατέληξαν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη.
Παρά τη συμφωνία αυτή, το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σημαντικό όσον αφορά την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός καθώς και την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής αποστολής, Ρουστέμ Ουμέροφ, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών, υπογράμμισε: «Σημειώθηκε πρόοδος σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τον τερματισμό των εχθροπραξιών».
Ο τελευταίος γύρος διήρκεσε μόλις 40 λεπτά, γεγονός που αντικατοπτρίζει το δυσμενές κλίμα.
Το Κίεβο πρότεινε ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στους δύο προέδρους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με τον Ουμέροφ να δηλώνει πως «αν η Ρωσία αποδεχθεί την πρόταση αυτή, θα σηματοδοτήσει εποικοδομητική διάθεση».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μια συνάντηση αυτού του επιπέδου θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση υπογραφής συνθήκης και όχι «για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης από την αρχή».
Η Ρωσική πλευρά πρότεινε επιπλέον τη θέσπιση προσωρινών παύσεων στις εχθροπραξίες, διάρκειας από 24 έως 48 ώρες, με στόχο τη διευκόλυνση της περισυλλογής νεκρών και τραυματιών.
Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών «απέχουν αρκετά», με την Ουκρανία να επιμένει σε άμεση κατάπαυση πυρός μεγαλύτερης διάρκειας.
Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων. Ακόμη, οι συνομιλίες διεξήχθησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί επιβολής νέων, αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και των χωρών που συνεχίζουν να εισάγουν ρωσικά προϊόντα, εφόσον δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Στο πεδίο των ανθρωπιστικών θεμάτων, υπήρξε, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, συμφωνία για ανταλλαγή τουλάχιστον 1.200 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά. Επιπλέον, η Ρωσία φέρεται έτοιμη να παραδώσει πάνω από 3.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών.
Εξετάζεται επίσης κατάλογος 339 παιδιών από την Ουκρανία, τα οποία το Κίεβο υποστηρίζει πως απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για προστασία παιδιών που διαχωρίστηκαν από τις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, «ορισμένα παιδιά έχουν ήδη επιστραφεί στην Ουκρανία, ενώ οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα συνεχίζονται».
Από ουκρανικής πλευράς, ο Ουμέροφ τόνισε ότι το Κίεβο αναμένει «περαιτέρω πρόοδο» στο ζήτημα των αιχμαλώτων πολέμου και συνεχίζει να ζητά την απελευθέρωση αμάχων, περιλαμβανομένων των παιδιών.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι πάνω από 19.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρά τη θέλησή τους είτε στη Ρωσία είτε σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Κρεμλίνο, πριν την έναρξη του τρίτου γύρου των διπλωματικών συνομιλιών, είχε δηλώσει πως δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για θεαματικές εξελίξεις, επισημαίνοντας το εύρος των αγεφύρωτων διαφορών.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος γύρος διήρκεσε πολύ λιγότερο από προηγούμενους γύρους – στις 16 Μαΐου και 2 Ιουνίου – που συνολικά κράτησαν λιγότερο από τρεις ώρες.