Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός κολοσσός της ενέργειας Chevron έλαβε εκ νέου την απαραίτητη έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει στη χώρα.
Συγκεκριμένα, η Chevron μπορεί να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα της εξόρυξης αργού πετρελαίου στη Βενεζουέλα, δραστηριότητες που είχαν παγώσει από τον περασμένο Μάιο, όταν ανακλήθηκε η ειδική άδεια λειτουργίας που της είχε δοθεί κατά την προηγούμενη αμερικανική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μαδούρο στο τηλεοπτικό δίκτυο teleSUR, «Η εταιρεία Chevron ενημερώθηκε για την έκδοση αδειών που της επιτρέπουν να ξαναρχίσει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα».
Η άδεια για περιορισμένη δραστηριότητα στη χώρα είχε αρχικά παραχωρηθεί στη Chevron το Νοέμβριο του 2022, υπό την κυβέρνηση του δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ανάκληση της, περιορίζοντας δραστικά την πρόσβαση της αμερικανικής εταιρείας στην αγορά της Βενεζουέλας.
Σε αυτή τη βάση, το μόνο που επιτρεπόταν στη Chevron ήταν η συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων πετρελαίου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ του Καράκας και της Ουάσιγκτον παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες εδώ και αρκετά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 τα δύο κράτη δεν διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, έπειτα από την απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να μην αναγνωρίσουν την επανεκλογή του Μαδούρο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσιγκτον προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, πλήττοντας τον ζωτικής σημασίας κλάδο για την οικονομία της χώρας.
Παρά το σκληρό πλαίσιο κυρώσεων, διατηρούνται δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών, που κρατούνταν στις φυλακές της Βενεζουέλας, σε συνδυασμό με την απέλαση περισσότερων από 200 πολιτών της λατινοαμερικάνικης χώρας από τις ΗΠΑ.
Οι απελαθέντες μετήχθησαν σε σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ, γεγονός που καταδεικνύει ότι παραμένει ενεργή μια βασική επικοινωνία, παρά τις πολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές πιέσεις.