Υποχώρησε η μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο πολίτες και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες και φυσικό περιβάλλον.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο το βασικό μέτωπο, παραμένοντας σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, όλη τη νύχτα οι ομάδες πρώτης γραμμής αντιμετώπισαν περιορισμένες εστίες φωτιάς στην ορεινή Λεμεσό, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες πέντε εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης.
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας αντιμετωπίστηκαν μικρές αναζωπυρώσεις εν τι γενέσει τους παρά τις κοινότητες Πάνω Κυβίδων, Άλασσας, Ζανακιάς και Ομόδους», ανέφερε ο κ. Κεττής με ανάρτησή του στο Χ.
Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, καθοριστική ήταν η συνδρομή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Εθνικής Φρουράς, τα οποία περιπολούσαν και χαρτογραφούσαν σε πραγματικό χρόνο την επέκταση της φωτιάς.
Πέντε εναέρια μέσα επιχειρούν συστηματικά περιμετρικά της πληγείσας περιοχής, ώστε να πετύχουν καλύτερη οριοθέτηση, ενώ, όπου διαπιστώνεται τοπική έξαρση, γίνεται άμεση παρέμβαση βάσει της κατάστασης.
Σημαντική ενίσχυση προσφέρουν και τα δύο ισραηλινά αεροσκάφη C130, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν σε ρίψεις επιβραδυντικού υλικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεισφέροντας στην σταθεροποίηση του μετώπου.
Με δεδομένη την πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση της έντασης των ανέμων, οι πυροσβεστικές δυνάμεις διατηρούν το επίπεδο ετοιμότητας υψηλό και προσαρμόζουν τη διάταξή τους διαρκώς, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα σε κάθε ανάγκη.
Στο Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων και Καταστολής Πυρκαγιών στον Ύψωνα, από σήμερα βρίσκονται και 26 δασοκομάντος της ελληνικής Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), οι οποίοι ενημερώνονται λεπτομερώς από τον αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο για την επιχειρησιακή τακτική.
Η αποστολή των ελληνικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε αξιοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), έπειτα από επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).
Η διεθνής αυτή συνεργασία αποδεικνύει τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην προστασία πολιτών και περιβάλλοντος σε καταστάσεις κρίσης.