Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τους Ευρωπαίους συμμάχους οικονομική υποστήριξη για τη βελτίωση των μισθών των Ουκρανών στρατιωτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του στρατεύματος εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.
«Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς του στρατού μας, παρέχοντας βοήθεια μόνο για όπλα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. «Οι στρατιώτες μας μπορούν να είναι το ίδιο το όπλο που προστατεύει όλους».
Καθώς η στρατολόγηση παραμένει όλο και πιο αντιδημοφιλής μεταξύ των Ουκρανών, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι από τον πόλεμο που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενθαρρύνει νέες προσλήψεις με οικονομικά κίνητρα και αυξημένες αποδοχές.
Από την πλευρά της, η Ρωσία προσφέρει γενναία μπόνους και υψηλούς μισθούς, προκειμένου να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες μηνιαίως, αποφεύγοντας τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η επιστράτευση του 2022.
Ωστόσο, η αύξηση των στρατιωτικών αποδοχών ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη υπερφορτωμένο κρατικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, ο οποίος έκλεισε το 2024 με έλλειμμα άνω του 20% του ΑΕΠ λόγω των τεράστιων αμυντικών δαπανών.
Η χώρα στηρίζεται σε δεκάδες δισ. δολάρια από εξωτερική βοήθεια, αν και μέχρι σήμερα οι ξένοι σύμμαχοι αποφεύγουν να καλύψουν άμεσα μισθολογικά κόστη.
Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριέντενκο, δήλωσε στο Bloomberg πως, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αυξήσει τη φορολογία.
Από τα εκτιμώμενα 75 δισ. δολάρια που απαιτούνται για την κάλυψη του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα δύο χρόνια, μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί από δωρητές.
Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται 25 δισ. δολάρια ετησίως για την παραγωγή drones, εξοπλισμού παρεμβολών και πυραύλων, γεγονός που θα ανεβάσει το έλλειμμα στα 65 δισ. δολάρια το 2026.
Για το θέμα αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, καθώς και με τους Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι έχει αρχίσει η εγχώρια παραγωγή drones αναχαίτισης, με την κυβέρνηση να ζητά επειγόντως 6 δισ. δολάρια για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.
Ανέφερε επίσης ότι η Ουάσινγκτον συμφώνησε στην αγορά ουκρανικών drones, ενώ επιδιώκεται σύμβαση ύψους 10–30 δισ. δολαρίων.
Τη διαπραγμάτευση με τους διεθνείς εταίρους έχουν αναλάβει ο υπουργός Άμυνας Ντένις Σμύχαλ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ρούστεμ Ουμέροφ και ο σύμβουλος του προέδρου Ολεξάντρ Καμίσιν.
Αναφερόμενος στην πορεία των επιχειρήσεων, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιβραδύνει την πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Σούμι, αν και η Ρωσία διατηρεί αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή αλλά και την κατεύθυνση προς Ποκρόβσκ και Ντνιπροπετρόφσκ.
Τέλος, ανέφερε πως ο τρίτος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας κατέληξε σε πρόοδο προς την κατεύθυνση συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αν και η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί άσκοπη μια σύνοδο κορυφής χωρίς προηγούμενη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.