Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκου Λογγίνου.
Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώθηκαν μεμονωμένες αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο σήμερα το σκηνικό είναι αισθητά πιο ελεγχόμενο.
Ο κ. Λογγίνος ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει πλέον οριοθετηθεί, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το μέγεθος της πληγείσας περιοχής. Παρόλα αυτά, τόνισε πως απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τις επόμενες ημέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής υγρασίας, αλλά και εξαιτίας της δύσκολης μορφολογίας του εδάφους, η οποία ευνοεί την ενίσχυση των ανέμων.
«Θα παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε την πυρκαγιά υπό έλεγχο, αποτρέποντας την εκδήλωση περαιτέρω προβλημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιπύραρχος.
Για την ενίσχυση του έργου αντιμετώπισης αναζωπυρώσεων, στην Κύπρο έχουν φθάσει 26 Δασοκομάντος της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) από την Ελλάδα.
Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο ήδη επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές, συνδράμοντας αποφασιστικά παράλληλα με την Πυροσβεστική και τους εθελοντές.
Η αποστολή των δυνάμεων έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC).
Ο κ. Λογγίνος υπογράμμισε τη γρήγορη απόκριση των δυνάμεων : «Μέσα σε 6 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ήμασταν ήδη στο σημείο». Επισήμανε όμως και τις δυσκολίες που ενέχουν τέτοιες απρόβλεπτες έκτακτες συνθήκες.
«Ήταν μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για τα κυπριακά δεδομένα. Επιστρατεύσαμε κάθε διαθέσιμο μέσο και δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη διάσωση σπιτιών και ανθρώπινων ζωών. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και τα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα», πρόσθεσε.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα στην επαρχία Λεμεσού όσον αφορά τις υποδομές, καθώς η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, ανακοίνωσε ότι η πλήρης αποκατάσταση θα απαιτήσει μία έως δύο ημέρες.
«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης στα δύο βασικά δίκτυα, με την συνδρομή του ΕΟΑ στις κοινότητες ώστε να επανέλθει η υδροδότηση και ηλεκτροδότηση», όπως δήλωσε.
Για τη στήριξη των πληγέντων, ο ΕΟΑ στέλνει γεννήτριες, σωλήνες και ειδικά συνεργεία στις περιοχές όπου εντοπίζονται προβλήματα, ενώ ξεκίνησε ήδη και η καταγραφή των καταστροφών από την επαρχιακή Διοίκηση.
Με διαδικασίες εξπρές ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες 28 κοινοτήτων της Λεμεσού, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Κλάδου Γεωργίας, Σάββα Χατζημιχαήλ.
Σκοπός του Υπουργείου είναι η ταχύτερη απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες, με την ενεργοποίηση ευέλικτων διαδικασιών ώστε να αποφευχθούν πολύμηνες καθυστερήσεις.
Οι επιθεωρητές και εκτιμητές θα εργάζονται αδιάλειπτα, ακόμη και τα ερχόμενα Σαββατοκύριακα, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Η λίστα των κοινοτήτων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου περιλαμβάνει περιοχές που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά και περιοχές με επιλεκτικές ζημιές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αμπελουργική παραγωγή, καθώς η καμένη έκταση εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με πάνω από 15.000 δεκάρια αμπελιών να έχουν υποστεί ζημιές.
Οι αποζημιώσεις για τους αμπελουργούς αφορούν την απώλεια της πρώτης ύλης (σταφύλια), και όχι του τελικού προϊόντος (κρασί).
Τέλος, υπογραμμίζεται πως ο ακριβής προσδιορισμός των περιοχών που θα δικαιούνται αποζημίωση, θα γίνει με βάση δορυφορική αποτύπωση και τα αποτελέσματα σχετικής σύσκεψης υπό την Υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.