Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να απομακρύνονται από τις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την αποχώρηση των αντιπροσωπειών τους από τις διαπραγματεύσεις, σηματοδοτώντας ένα νέο αδιέξοδο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ αναζητά πλέον «εναλλακτικές» επιλογές, στοχεύοντας τόσο στην επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα όσο και στον τερματισμό της κυριαρχίας της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως η Χαμάς απορρίπτει κάθε συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της οργάνωσης θα «κυνηγηθούν και θα πιαστούν».
Ευθύνες και επιδιώξεις στη διαπραγματευτική διαδικασία
Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν μετά τις αναφορές του αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, που απέδωσε την ευθύνη για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων στην ίδια τη Χαμάς, καταλογίζοντάς της ευθύνη για το αδιέξοδο στη διαδικασία εκεχειρίας που επιχειρούν να διαμεσολαβήσουν το Κατάρ και η Αίγυπτος. Ο Ισραηλινός ηγέτης στήριξε τη θέση Γουίτκοφ, υπογραμμίζοντας πως η Χαμάς αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας.
Η Χαμάς έδωσε την απάντησή της σε πρόσφατη αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποχώρηση της αποστολής του για εσωτερικές διαβουλεύσεις.
Διιστάμενες προσεγγίσεις και διεθνής πίεση
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, διαφωνώντας με τον τρόπο που έχει αποτυπωθεί η κατάσταση από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή. Η Χαμάς σχολίασε πως τα σχόλια Γουίτκοφ αποσκοπούν στον να αυξήσουν την πίεση στην ισραηλινή πλευρά ενόψει του επόμενου κρίσιμου γύρου διαπραγματεύσεων.