Ο υποσιτισμός στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια υγειονομική κρίση με δραματικές συνέπειες. Σε πρόσφατη ανακοίνωση, ο οργανισμός επισημαίνει πως η «σκόπιμη παρεμπόδιση» της ανθρωπιστικής βοήθειας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων.
Ειδικότερα, ο ΠΟΥ αναφέρει πως το φαινόμενο του υποσιτισμού βρίσκεται σε σοβαρή ανοδική πορεία μέσα στη χρονιά, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 63 θάνατοι σχετικοί με τον υποσιτισμό – εκ των οποίων 24 αφορούσαν παιδιά κάτω των πέντε ετών και 38 ενήλικες. Τα περισσότερα θύματα κηρύχθηκαν νεκρά κατά την άφιξή τους σε δομές υγείας ή κατέληξαν λίγο αργότερα, παρουσιάζοντας εμφανή σημάδια ακραίας απώλειας βάρους.
Επιπτώσεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ και της οργάνωσης Global Nutrition Clusters, σχεδόν το 20% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στην πόλη της Γάζας εμφανίζουν πλέον οξύ υποσιτισμό, με τη συγκεκριμένη περιοχή να πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη στον θύλακο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των παιδιών 6 μηνών έως 5 ετών ο οξύς υποσιτισμός τριπλασιάστηκε από τον Ιούνιο, ενώ στις περιοχές Χαν Γιούνις και στο κεντρικό τμήμα τα ποσοστά διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα.
Όπως επεσήμανε ο ΠΟΥ, οι πραγματικοί αριθμοί ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτεροι, λόγω των «περιορισμών πρόσβασης» και της έλλειψης ασφάλειας που δεν επιτρέπουν σε πολλές οικογένειες να επισκεφθούν δομές υγείας.
Προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης και προκλήσεις
Το Ισραήλ, ανταποκρινόμενο στα συνεχή αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε χθες την έναρξη περιορισμένης «τακτικής παύσης» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, προκειμένου ο ΟΗΕ και άλλοι ανθρωπιστικοί φορείς να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επιδεινούμενη κρίση. Ωστόσο, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για διαρκή και απρόσκοπτη ροή τροφίμων, με έμφαση σε θρεπτικά προϊόντα για παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, αλλά και υγειονομικό υλικό, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
«Η ροή βοήθειας πρέπει να παραμείνει σταθερή και ανεμπόδιστη για να επιτρέψει την ανάνηψη του πληθυσμού και να αποτραπεί νέα επιδείνωση», τονίζει η υπηρεσία από τη Γενεύη.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως, μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, πάνω από 5.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών θεραπεύτηκαν από υποσιτισμό, ενώ ένα 18% παρουσίαζε τη σοβαρότερη μορφή του, γνωστή ως ακραίο οξύ υποσιτισμό (ΑΟΥ). Συνολικά, τον Ιούνιο, φροντίδα έλαβαν 6.500 παιδιά – αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της σύρραξης τον Οκτώβριο του 2023.
Τα νοσοκομεία της Γάζας εξακολουθούν να δέχονται αυξημένο αριθμό μικρών ασθενών με ΑΟΥ και ιατρικές επιπλοκές (73 παιδιά τον Ιούλιο, έναντι 39 τον Ιούνιο), γεγονός που έχει οδηγήσει σε «υπερφόρτωση των ειδικευμένων κέντρων θεραπείας».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Global Nutrition Clusters, πάνω από το 40% των εγκύων και θηλαζουσών υποφέρουν από ακραίο υποσιτισμό – στοιχείο που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό και υγειονομικό φορτίο.
Τέλος, ο ΠΟΥ επισημαίνει πως «δεν είναι μόνο ο λιμός που απειλεί ζωές, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια ανεύρεσης τροφής. Πολυάριθμες οικογένειες διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για μια χούφτα τρόφιμα, συχνά κάτω από επικίνδυνες και χαοτικές συνθήκες».