Σε συμφωνία κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, με τη νέα δασμολογική πολιτική να προβλέπει ότι οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα οριστούν στο 15%. Σύμφωνα με τον Μπενζαμέν Χαντάντ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, η συμφωνία αυτή παρέχει μεν προσωρινή σταθερότητα, όμως χαρακτηρίζεται ως ετεροβαρής όσον αφορά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.
Ανησυχίες για τον εμπορικό ισοζύγιο και τους κινδύνους από τους δασμούς
Όπως επισήμανε ο κ. Χαντάντ, «η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ΗΠΑ θα φέρει κάποια προσωρινή σταθερότητα στους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς κλάδους που απειλούνταν από την αμερικανική δασμολογική κλιμάκωση, αλλά παραμένει ετεροβαρής». Μέσω τοποθέτησής του στο X, ο ίδιος προειδοποίησε για τον κίνδυνο σημαντικών ευρωπαϊκών απωλειών, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κινητοποιηθούν άμεσα.
Ωστόσο, χαιρέτισε το γεγονός ότι η νέα συμφωνία εξαιρεί κρίσιμους τομείς της γαλλικής –και κατ' επέκταση, ευρωπαϊκής– οικονομίας, όπως η αεροναυπηγική, τα οινοπνευματώδη και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Επιπλέον, διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις στον ευαίσθητο αγροτικό τομέα, ενώ προστατεύονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σε κομβικά ζητήματα, όπως η πληροφορική και η δημόσια υγεία.
Αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της συμφωνίας και πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση
Παρά τις θετικές πτυχές, ο κ. Χαντάντ εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και δεν μπορεί να είναι διαρκής», υπογράμμισε, κατηγορώντας την αμερικανική πλευρά για επιλογή οικονομικού εξαναγκασμού και παραβίαση των διεθνών εμπορικών κανόνων του ΠΟΕ.
Την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων τόνισε και ο υπουργός Βιομηχανίας, Μαρκ Φερατσί, επισημαίνοντας πως «αυτή η ιστορία δεν τέλειωσε» και ότι απαιτούνται επιπλέον συζητήσεις εβδομάδων ή και μηνών μέχρι να επιτευχθεί τελική συμφωνία. Σε δηλώσεις του στο RTL, ο κ. Φερατσί υπογράμμισε πως απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ–ΕΕ.
Η συμφωνία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Σκοτία.
Βασικές προβλέψεις και αμοιβαίες παραχωρήσεις
Στους βασικούς άξονες της συμφωνίας περιλαμβάνεται ο καθορισμός δασμών 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά και αντίστοιχα η αγορά από την ΕΕ αμερικανικής ενέργειας συνολικής αξίας 750 δισ. δολαρίων –με έμφαση στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, προβλέπονται ευρωπαϊκές επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά.
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο αποτελεί η αμοιβαία κατάργηση τελωνειακών δασμών σε στρατηγικής σημασίας προϊόντα, με ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της αεροναυπηγικής, όπως υπογράμμισε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τις ανακοινώσεις της στον Τύπο.