Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο πολυτελές θέρετρο γκολφ του στο Τέρνμπερι της δυτικής Σκωτίας, με το επίκεντρο των συνομιλιών να αφορά κυρίως τη διμερή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας καθώς και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Τραμπ δήλωσε αισιόδοξος πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εκφράσει ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, “όσον αφορά τους αμερικανικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα”.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, αν και δεν εμπλέκεται άμεσα, θα είναι πολύ χαρούμενος, διότι υπάρχει κάποια ενότητα σε αυτό το ζήτημα”.
Σε χθεσινές του δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη διμερή εμπορική συμφωνία που υπεγράφη το Μάιο, τονίζοντας: “Έχουμε την εμπορική μας συμφωνία και είναι μια σπουδαία συμφωνία.
Είναι καλή και για τις δύο πλευρές και δουλεύει πολύ καλά”. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Βρετανία προσπάθησε επί 12 χρόνια να επιτύχει αυτή τη συμφωνία, η οποία πλέον ενισχύει σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, εξελίξεις στο Ισραήλ, επισημαίνοντας: “Πιστεύω ότι θα συζητήσουμε πολύ για το Ισραήλ”.
Επίκεντρο της ατζέντας αποτελεί και το ζήτημα των αμερικανικών δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα. Ο Κιρ Στάρμερ επιδιώκει να διαπραγματευτεί τη μείωσή τους, οι οποίοι κυμαίνονται σήμερα στο 25% έναντι του 50% που ισχύει για άλλες χώρες.
Αν και η συμφωνία του Μαΐου προέβλεπε το μηδενισμό των δασμών, ο Τραμπ χθες απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, διατηρώντας ανοιχτό το μέτωπο στις εμπορικές διενέξεις.
Μετά το Τέρνμπερι, οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στο Αμπερντίν, όπου ο Τραμπ διατηρεί επίσης θέρετρο.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Όπως επισημαίνει η Ντάουνινγκ Στριτ, ο πληθυσμός της περιοχής αντιμετωπίζει “απερίγραπτα δεινά και λιμό”.
Ο Στάρμερ αναμένεται να πιέσει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας, ενώ θα τονίσει την ανάγκη επιτάχυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της στη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς και την απομάκρυνση παιδιών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης από την περιοχή.
Ο Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τη Γάζα και κάλεσε και άλλες χώρες να συνδράμουν, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως “διεθνές πρόβλημα”.
Ο Στάρμερ δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει το παράδειγμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανακοίνωσε πως το Παρίσι θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης αναγνώρισης, ξεκαθαρίζοντας πως το Λονδίνο θα προχωρήσει μονάχα στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα προκύψει μέσω διαπραγμάτευσης.