Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,15% μέσα στον επόμενο χρόνο, εξαιτίας των νέων δασμών που συμφωνήθηκαν πρόσφατα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Κιέλου (IfW).
Οι υπολογισμοί του ινστιτούτου δείχνουν συνολικές απώλειες που φτάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη γερμανική οικονομία, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το IfW, σε αποκλειστική του ανάλυση για τη Handelsblatt, υπολόγισε τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα έχουν αυτοί οι γενικευμένοι δασμοί ύψους 15% και 50% στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η Γερμανία θα δει το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 0,15% σε ετήσια βάση, ενώ για την ΕΕ στο σύνολό της η αντίστοιχη μείωση υπολογίζεται στο 0,1%. Η οικονομική επίπτωση είναι σαφώς μικρότερη για τη Γαλλία (0,01%) και την Ιταλία (0,02%).
Το IfW πάντως διευκρινίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε μεταβλητά δεδομένα, ενώ δεν συμπεριλαμβάνουν ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές, όπως τις πιθανές μειώσεις ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα ή αγροτικά προϊόντα.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπογραμμίζει τους κινδύνους που απορρέουν από τη νέα αυτή συμφωνία, αναφέροντας ότι «οι ασαφείς λεπτομέρειες μπορούν να οδηγήσουν και σε νέες συγκρούσεις».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε ευαίσθητα αγαθά όπως φαρμακευτικά προϊόντα και μικροτσίπ, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα μέρος των νέων δασμών να αμφισβητηθεί νομικά στα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς χαρακτηρίζονται ως «τιμωρητικοί δασμοί».
Παράλληλα, στο άρθρο τονίζεται πως η πολιτική του αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζεται από αστάθεια: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έγινε ξαφνικά ‘ο κ. Προβλέψιμος’, ειδικά στην εμπορική πολιτική», ενώ η στρατηγική του περιγράφεται ως «η αβεβαιότητα ως μοχλός εξουσίας».
Στο ίδιο κλίμα, ο διευθυντής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW), Μίχαελ Χούτερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πιέσεις από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ηρεμία τώρα, ειδικά επειδή οι δεσμεύσεις για αγορές και επενδύσεις είναι δύσκολο να τηρηθούν με ακρίβεια. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποσύρει ποτέ εντελώς την απειλή των δασμών από το τραπέζι».
Από την πλευρά της, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αν και χαιρέτισε τη συμφωνία που αποτρέπει την περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι ο συντελεστής δασμού 15% θα επιφέρει υψηλό οικονομικό κόστος στον κλάδο.
Η πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας (VDA), Χίλντεγκαρντ Μιούλερ, τόνισε πως «είναι ουσιαστικά θετικό το γεγονός ότι απετράπη μια περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης, αλλά είναι επίσης σαφές ότι ο συντελεστής 15% θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα τις επιβαρύνει ιδιαίτερα σε μια φάση μετασχηματισμού τους»