Η Τουρκία βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της ανησυχίας, καθώς τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, δοκιμάζοντας σκληρά τις τοπικές αρχές και τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού.
Κεντρικό σημείο της κρίσης αποτελεί η Μπούρσα (Προύσσα), η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο, όπου η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει από το Σάββατο, όπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Ιμπραχίμ Γιουμακλί.
Επιπλέον, πυρκαγιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Καράμπουκ στη βόρεια Τουρκία, τη ζώνη με τη μεγαλύτερη βλάστηση της χώρας που φιλοξενεί και την τουριστική κωμόπολη Σαφράνμπολου, καθώς και στην περιοχή του Καραμάνμαρας στον νότο.
Οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης δυσχεραίνονται σημαντικά από τους ισχυρούς ανέμους, που πολλές φορές αναζωπυρώνουν τις φλόγες, όπως εξήγησε ο υπουργός.
Αν και πέντε εστίες περιορίστηκαν σε τέσσερις επαρχίες, η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών παραμένει περιορισμένη, δεδομένου του μεγέθους και της έντασης των πυρκαγιών.
Ο Ιμπραχίμ Γιουμακλί σημείωσε: «Όταν υπάρχει άνεμος, δεν υπάρχουν αεροπλάνα, και χρειάζονται ώρες, ακόμη και μέρες για να ελεγχθεί», απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση.
Η χώρα πλήττεται από έντονο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40°C στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και ένα νέο ιστορικό ρεκόρ 50,5°C που καταγράφηκε την Παρασκευή στη Σιλόπη, στα νοτιοανατολικά σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, δεκαεννέα χωριά γύρω από το Σαφράνμπολου εκκενώθηκαν, ενώ πάνω από 3.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ευρύτερη περιοχή της Μπούρσα.
Οι φωτιές έχουν αφήσει βαρύ αποτύπωμα και σε ανθρώπινες απώλειες: ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του από καρδιακή κρίση το βράδυ του Σαββάτου, ενώ τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε τροχαίο δυστύχημα, με εμπλοκή φορτηγού που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Επιπλέον, την Τετάρτη, δέκα δασοφύλακες και εθελοντές πέθαναν, παγιδευμένοι στις φλόγες στο δάσος του Εσκίσεχιρ.
Οι τουρκικές αρχές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και οι απειλές από πυρκαγιές ενδέχεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Οκτώβριο.
Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός καύσωνα και ξηρασίας έχει οδηγήσει στην εκδήλωση περισσότερων από 3.000 πυρκαγιών μόνο το φετινό καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΟΗΕ, το 88% της τουρκικής επικράτειας βρίσκεται ήδη σε αυξημένο κίνδυνο ερημοποίησης, ένα στοιχείο που προμηνύει έντονες προκλήσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για την αγροτική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας τα επόμενα χρόνια.