ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
Φωτο: Pixabay

Ιράκ: Θερμοκρασίες έως 51°C εν μέσω κρίσης ύδρευσης και ηλεκτροδότησης

Καύσωνας-ρεκόρ πλήττει το Ιράκ με 51°C υπό σκιά και σοβαρές ελλείψεις σε νερό και ρεύμα. Κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ένα νέο κύμα καύσωνα πλήττει το Ιράκ, καθώς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, οι θερμοκρασίες υπό σκιά έφτασαν στους 51°C στη Βαγδάτη αλλά και σε αρκετές επαρχίες του νότιου τμήματος της χώρας. 

Η εξαιρετικά υψηλή ζέστη έρχεται σε μια περίοδο που το Ιράκ, με πληθυσμό 46 εκατομμυρίων, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η καλοκαιρινή περίοδος στην περιοχή χαρακτηρίζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα – δεν είναι ασυνήθιστο οι θερμοκρασίες να αγγίξουν ακόμη και τους 52°C, καθιστώντας την καθημερινότητα ιδιαίτερα δύσκολη.

Εκτός από τον έντονο καύσωνα, το Ιράκ αντιμετωπίζει χρόνιες διακοπές ηλεκτροδότησης, έλλειψη νερού και επαναλαμβανόμενες ξηρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες υπό σκιά καταγράφηκαν στη Βαγδάτη και στις νότιες επαρχίες Βασόρα, Μισάν, Ντι Καρ και Ουασίτ, ενώ το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 50°C σε οκτώ ακόμη περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο, προβλέπεται μικρή αποκλιμάκωση από τα ακραία επίπεδα τις επόμενες ημέρες.

Η κατάσταση πυροδοτεί κοινωνικές αντιδράσεις: κάθε καλοκαίρι, Ιρακινοί διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το ηλεκτρικό ρεύμα και τη λειψυδρία που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη καθημερινή ζωή. 

Πρόσφατα, εκατοντάδες πολίτες απέκλεισαν δρόμους και έκαψαν λάστιχα κοντά στις πόλεις Χίλα και Ντιουανίγια, νοτίως της Βαγδάτης.

Το υπουργείο Υδάτινων Πόρων περιγράφει τη φετινή χρονιά ως μία από τις πλέον ξηρές από το 1933, με τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί δραματικά – σήμερα βρίσκονται στο 8% της συνολικής τους ικανότητας. 

Οι αρχές επισημαίνουν πως ένα σημαντικό μέρος της κρίσης προέρχεται από τα φράγματα που κατασκευάζονται σε γειτονικά κράτη, όπως το Ιράν και η Τουρκία, περιορίζοντας τη φυσική ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, οι οποίοι παραμένουν ζωτικής σημασίας για την άρδευση του Ιράκ εδώ και χιλιετίες.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής συνολικά αντιμετωπίζει αντίστοιχα ακραία φαινόμενα. Το Σάββατο, στην Τουρκία καταγράφηκε νέα θερμοκρασία ρεκόρ με 50,5°C στο νοτιοανατολικό τμήμα, ενώ κύμα καύσωνα έπληξε πρόσφατα το Ιράν, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στην υδροδότηση όσο και στην ηλεκτροδότηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΕΕ και Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ προς Κίνα: Κάλεσμα για ισχυρότερη δράση υπέρ του κλίματος

Η ΕΕ καλεί την Κίνα να ηγηθεί των παγκόσμιων δράσεων για το κλίμα, τόνισε ο Επίτροπος Βόπκε Χούκστρα, επισημαίνοντας τη μείωση εκπομπών και την απομάκρυνση της κινεζικής οικονομίας από τον άνθρακα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη δυτική Ευρώπη τον Ιούνιο με δύο κύματα καύσωνα

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στη δυτική Ευρώπη, με δύο κύματα καύσωνα να πλήττουν την περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των ρύπων

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη δεκαετία, καθώς το όριο του +1,5°C για την παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να ισοφαρισθεί ή και να ξεπερασθεί τα 10 επόμενα χρόνια.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολές από Greenpeace και WWF προς τον πρωθυπουργό ενόψει COP26

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απευθύνονται μέσω των επιστολών τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας να λάβει υπόψιν του μέτρα και δράσεις που προτείνουν, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.
EUMED
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EUMED9: Διακήρυξη της Αθήνας για τo κλίμα και το περιβάλλον στη Μεσόγειο

Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία συνήλθαν την 17η Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων με κεντρικό θέμα συζήτησης την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.