Αυξημένη αναμένεται να παραμείνει η ζήτηση για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), καθώς η χαμηλή τιμή ενισχύει τις εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως. Παρά τους δασμούς που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, ο FAO προβλέπει ότι το επίπεδο εμπορικών συναλλαγών μπορεί να φθάσει σε νέο ρεκόρ κατά την τρέχουσα περίοδο.
Η παραγωγή ελαιολάδου, αφού επηρεάστηκε από περίοδο ξηρασίας που προκάλεσε σημαντική άνοδο στις τιμές στις αρχές του 2024, έχει πλέον αποκατασταθεί. Για τη σεζόν 2025-26, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,4 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO.
Στην Ισπανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου διεθνώς (περίπου 40% της παγκόσμιας παραγωγής), η χονδρική τιμή υποχώρησε σχεδόν στο μισό σε σχέση με το ανώτατο επίπεδο του Ιανουαρίου 2024. Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές ήταν κατά 13% χαμηλότερες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, με παρόμοια πτωτική τάση να καταγράφεται και στην Ελλάδα.
Αντίθετα, στην Ιταλία οι τιμές παραμένουν υψηλές, καθώς η ξηρασία συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του FAO για τις παγκόσμιες προοπτικές των τροφίμων.
Σε επίπεδο παραγωγής, η Τυνησία σημείωσε συγκομιδή ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 400.000 τόνους χάρη στις άφθονες βροχές. Έτσι, η χώρα ενδέχεται να αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως για τη σεζόν 2025-26, καλύπτοντας το 13% της συνολικής παραγωγής.
Η Ισπανία ξεκίνησε τη φετινή περίοδο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά η ξηρασία του καλοκαιριού διατήρησε την παραγωγή σε σταθερά επίπεδα. Αντίθετα, σε Ελλάδα και Τουρκία, η σοδειά αναμένεται μικρότερη σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
Ο FAO εκτιμά ότι «η παγκόσμια κατανάλωση και οι συναλλαγές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται», αν και η κατανάλωση δεν θα επιστρέψει άμεσα στα προ του 2022 επίπεδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου, ωστόσο οι αυξημένοι δασμοί στις ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τον όγκο των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση του FAO.