ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Νέο αρνητικό ρεκόρ της λίρας και ο Ερντογάν βλέπει... συνωμοσία

Επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος ότι δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια και κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο από εχθρούς της Τουρκίας. Πανικόβλητοι οι Τούρκοι πολίτες αγοράζουν χρυσό.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς η αγορά απογοητεύεται από τα νέα σχόλια του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να βλέπει συνωμοσίες ξένων δυνάμεων κατά της τουρκικής οικονομίας και να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και σήμερα ότι δεν χρειάζονται υψηλότερα επιτόκια για να προστατευθεί το τουρκικό νόμισμα και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελούν βασικά όπλα των εχθρών της Τουρκίας, δίνοντας μια συνωμοσιολογική ερμηνεία των οικονομικών φαινομένων που πείθει τους αναλυτές ότι δεν έχει την πρόθεση να αλλάξει συνταγή οικονομικής πολιτικής.

Κόντρα στη νομισματική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει μια δική του, ισλαμική οικονομική θεωρία, βάσει της οποίας τα υψηλά επιτόκια δημιουργούν πληθωρισμό.

«Πρόκειται για τυπικά σχόλια του Ερντογάν που δεν βοηθούν την κατάσταση, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μια δύσκολη αποστολή στη διαχείριση της ισοτιμίας της λίρας και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κάνουν αυτή την αποστολή ακόμη πιο δύσκολη. Ο φόβος τώρα είναι να επαναληφθεί η κατάληξη του 2018, δηλαδή να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η λίρα και να υποχρεωθεί η κεντρική τράπεζα σε πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων», τόνισε ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτές της BlueBay Asset Management.

Η λίρα χάνει σήμερα περίπου 0,40% και η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφώνεται υψηλότερα από τις 7,46 λίρες, ενώ συνολικά οι απώλειες του νομίσματος από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει το 20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έπεσαν, με βάση τα στοιχεία του τέλους Αυγούστου, στα 41,6 δισ. δολ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Αν αφαιρεθούν, μάλιστα, τα ποσά συναλλάγματος που έχει δανεισθεί η κεντρική τράπεζα από τις εμπορικές τράπεζες (με πράξεις swaps), τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα είναι αρνητικά, περίπου στα -35 δισ. δολ.

Στοιχεία για τον Αύγουστο δείχνουν, επίσης, ότι οι Τούρκοι πολίτες εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο το εθνικό νόμισμα υπό τον φόβο κατάρρευσής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολ. τα ποσά που διατέθηκαν για αγορές χρυσού από το εξωτερικό και ήταν τετραπλάσιες από τον προηγούμενο μήνα και στο υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από το 1989.

Ο επικεφαλής του τουρκικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σιμόν Κασλόβσκι, εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση, ζητώντας να εγκαταλείψει την πολιτική που ακολουθεί και να αυξήσει τα επιτόκια για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ξένων επενδυτών. «Ήλθε η ώρα να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εγκαταλειφθεί η πεισματική εμμονή σε οικονομικούς πειραματισμούς», τόνισε ο Κασλόβσκι, αλλά οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήρε το μήνυμα.

Στους κινδύνους για τη λίρα περιλαμβάνονται και οι εντάσεις που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Η τουρκική λίρα και ο Ιμάμογλου: Το μεγάλο κόλπο από τον Ερντογάν

Θωράκιση στην τουρκική λίρα από τον Ερντογάν με τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα. Η κεντρική τράπεζα «έκαψε» 12 δισ. δολ. για να στηρίξει τη λίρα μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου, αλλά δεν... ίδρωσε. Οι ελιγμοί έναντι Τραμπ και Ευρώπης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι η συμφωνία για τα σιτηρά στη συνάντηση Ζελένσκι - Ερντογάν

Την εν λόγω συμφωνία η Ρωσία δεν βλέπει «κανέναν λόγο» να παρατείνει πέρα από τη 17η Ιουλίου, καθώς διαμαρτύρεται για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η γυναίκα από την Goldman Sachs που καλείται να σώσει την τουρκική λίρα

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, ύστερα από μια καριέρα στην Goldmans Sachs και τη First Republic Bank. Η κατάρρευση της λίρας και το αίνιγμα των επιτοκίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι φέρνει για την τουρκική οικονομία η εκλογική επικράτηση Ερντογάν

Για την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε προεκλογικές υποσχέσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ακόμη χρειάσθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική λίρα.