ΓΔ: 1959.24 -0.57% Τζίρος: 81.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:33
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Απειλεί την ανάκαμψη στην ευρωζώνη το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Προς το παρόν το Ταμείο δεν κόβει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αλλά τονίζει ότι ίσως να είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο και να χρειασθούν περισσότερα μέτρα στήριξης.

Τον κίνδυνο μιας ανάκαμψης της οικονομίας βραδύτερης από το αρχικά αναμενόμενο επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την οικονομία της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχέχεται να χρειασθούν περισσότερα μέτρα στήριξης, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι κίνδυνοι θα παραμείνουν καθοδικοί στο νέο έτος και η χρονική στιγμή της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα υλοποιηθεί ο εμβολιασμός, τονίζει το Ταμείο, αν και σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης χωρίς προηγούμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

«Εάν δεν αλλάξει σημαντικά η δυναμική της πανδημίας τους επόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να ανακάμψει πιο αργά από όσο προβλεπόταν», τονίζει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι θα χρειασθεί περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για την ενίσχυση των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων. Αυτή η σύσταση αποτελεί παραίνεση για ακόμη πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Πάντως, το ΔΝΤ διατήρησε τις προβλέψεις του για πτώση 8,3% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης και για οικονομική ανάκαμψη 5,2% το 2021.

Μια πιο αργή ανάκαμψη θα ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμα «τραύματα», που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευωζώνη στο μέλλον, σημειώνει το Ταμείο, ενώ τονίζει και ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Brexit έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ συγχαίρουν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή, την ποιότητα των δαπανών και την ικανότητά του να λειτουργεί σαν καταλύτης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο συνιστά επίσης να διατηρηθούν τα μέτρα χαλάρωσης των εποπτικών κανόνων και υποστήριξης των τραπεζών, έως ότου η ανάκαμψη να βρεθεί σε καλό δρόμο.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρειασθεί να παραταθούν για μεγάλη περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: κοντά στο 2%) στο μεγαλύτερο μέρος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις αρχές του μήνα αξιολογούνται θετικά από Ταμείο, αλλά σημειώνεται ότι ενδέχεται να χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, ειδικά εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκές αγορές πτώση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Πόσο «ψαλιδίζει» την ανάπτυξη στην Ευρώπη ο εμπορικός πόλεμος

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη τοποθετούνται στο 0,8% για το 2025 και στο 1,2% για το 2026, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και για τα δύο έτη σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκτιμήσεις αγορών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία διαθέτει τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία έναν «ελεύθερο διάδρομο» ανάπτυξης σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας εφόσον δεν θα υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή άλλες απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Ομαλή προσγείωση» για Ευρώπη, αναγκαία τα υψηλά επιτόκια

Ανάπτυξη μόλις 0,7% για την ευρωζώνη φέτος αναμένει το Ταμείο, προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός είναι «επίμονος».