ΓΔ: 1968.77 -0.84% Τζίρος: 66.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:37
katatheseis, Apotamieysi, Xrima
Φωτο: Shutterstock

DW: Oι Γερμανοί δύσκολα αποταμιεύουν λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Οι ανατιμήσεις και το κόστος ενέργειας «χτυπούν» άλλη μια σταθερά στη Γερμανία: την αποταμίευση. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές για μεγαλύτερη στήριξη φοιτητών και συνταξιούχων.

Ο υψηλός πληθωρισμός στη Γερμανία που αγγίζει ήδη το 7,5% και η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι αποτελούν εμπόδια για την αποταμίευση των Γερμανών. Σύμφωνα με στοιχεία γερμανικών τραπεζών και ταμιευτηρίων στην εφημερίδα Welt am Sonntag οι Γερμανοί καταθέτες δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή την περίοδο να βάλουν χρήματα στην άκρη, δεδομένου ότι ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική τους δύναμη.

Mάλιστα πολλοί Γερμανοί ουσιαστικά βασίζονται στις αποταμιεύσεις που κατάφεραν να κάνουν την περίοδο της πανδημίας, χάρη στην αναγκαστικά μειωμένη τότε κατανάλωση εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Xέλμουτ Σλέβαϊς, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, εξαιτίας των σημαντικών ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα, αναμένεται ότι έως και το 60% των γερμανικών νοικοκυριών θα πρέπει να χρησιμοποιήσει φέτος το σύνολο των μηνιαίων εισοδημάτων για την κάλυψη των βασικών εξόδων διαβίωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο της γερμανικής Sparkasse πριν από ένα χρόνο μόνο το 15% των καταθετών στη Γερμανία δεν ήταν σε θέση να βάλει χρήματα στην άκρη.

Πιέσεις για πρόσθετη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και φοιτητών

Την ίδια ώρα βαρύς προμηνύεται ο χειμώνας ιδιαίτερα για φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους στη Γερμανία. Έτσι ο Χέντριχ Βυστ, ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου δηλαδή γερμανικού κρατιδίου, ζητά μέσω της Bild am Sonntag επιπλέον στοχευμένα μέτρα στήριξης αυτών των δύο κατηγοριών στο επόμενο πακέτο ελάφρυνσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Kαι ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ ζητά επιπλέον εφάπαξ επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αμφότερες τις προτάσεις των δύο τοπικών πρωθυπουργών φαίνεται ότι απορρίπτει για την ώρα ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι οι συντάξεις ειδικά έχουν ήδη αυξηθεί.

Από την πλευρά του το Κόμμα της Αριστεράς τάσσεται υπέρ μιας πιο εκτεταμμένης ελάφρυνσης των γερμανικών νοικοκυριών τον χειμώνα με εφάπαξ επίδομα 1.500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, συν 600 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post o Nτίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς στη γερμανική βουλή. Ο Μπαρτς εκτιμά ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν κυρίως φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων. «Αυτές οι δύο κοινωνικές ομάδες είναι εντελώς ξεχασμένες» αναφέρει χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στη συγκυβέρνηση και τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ενόψει του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τίμησε την επέτειο της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ η Γερμανία

Στις 20 Ιουλίου 1944, ο Κλάους Σενκ Γκραφ φον Στάουφενμπεργκ επιχείρησε να ανατρέψει το ναζιστικό καθεστώς τοποθετώντας μια βόμβα στο στρατιωτικό αρχηγείο του Αδόλφου Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο στο Ράστενμπουργκ της Πρωσίας.
Το Αζαντί Τάουερ Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανή διεξαγωγή συνομιλιών του Ιράν με ευρωπαϊκές χώρες για τα πυρηνικά

Όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, Ιράν, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για την έναρξη σχετικών συνομιλιών μέσα στις επόμενες ημέρες.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Eυρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στη Βαυαρία για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, τόνισε πως η μεταναστευτική πολιτική της χώρας βασίζεται στην ενότητα, τη σκληρότητα και την ταχύτητα, και ζήτησε η αίτηση ασύλου να γίνεται εκτός ΕΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κάνουν οι Έλληνες με το χρήμα τους: Το 55% σε μετρητά και καταθέσεις

Xρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 31.000 ευρώ κατέχει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, έναντι 80.000 ευρώ στην ΕΕ. Το 55% βρίσκεται σε μετρητά και καταθέσεις. Ανεπαρκής η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, τονίζει η Κομισιόν.