ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
Φωτο: Shutterstock

Ματαιώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Σούνακ - Σι Τζινπίνγκ στην G20

Αυτή θα ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια συνάντηση ηγετών των δύο χωρών που έχουν τεταμένες σχέσεις και ένα από τα σημαντικά ραντεβού αυτής της συνόδου κορυφής της G20.

Η προβλεπόμενη για σήμερα συνάντηση στο περιθώριο της G20 του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ματαιώθηκε, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση αυτή «ματαιώθηκε λόγω ζητημάτων προγραμματισμού», διευκρίνισε εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.

Αυτή θα ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια συνάντηση ηγετών των δύο χωρών που έχουν τεταμένες σχέσεις και ένα από τα σημαντικά ραντεβού αυτής της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Οκτωβρίου.

Η σύνοδος κορυφής της G20 διαταράχθηκε από τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία και την πτώση πυραύλου στην Πολωνία, η προέλευση του οποίου δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) διεξήγαγαν έκτακτη σύνοδο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε χαρακτηρίσει την Κίνα «κύρια απειλή» για την ασφάλεια του κόσμου και της Βρετανίας, θα ζητούσε «μια ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο», σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Απέναντι στις τρέχουσες κρίσεις - τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική κρίση, την υπερθέρμανση του πλανήτη - θα ζητούσε επίσης από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να «κατευναστούν οι διεθνείς εντάσεις, να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και να διαδραματίσει τον ρόλο του για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στον κόσμο του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, ή τις κατηγορίες για κατασκοπεία κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei.

Η Κίνα «είναι προσηλωμένη στην προώθηση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, σταθερής και υγιούς ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Βρετανία στη βάση αμοιβαίου σεβασμού, ισότητας και αμοιβαίων οφελών», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bretania-xalyvas
ΔΙΕΘΝΗ

Στα χέρια της βρετανικής κυβέρνησης ο έλεγχος της British Steel

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκτησε τον έλεγχο του τελευταίου μεγάλου εργοστασίου χάλυβα της χώρας από έναν κινεζικό όμιλο, μέσω μέτρων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

H Βρετανία επιδιώκει σύσφιξη των οικονομικών της σχέσεων με την Κίνα

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρέιτσελ Ριβς επανέλαβε το Σάββατο τις συνομιλίες με το Πεκίνο, υποστηρίζοντας ότι οι «ρεαλιστικές και προβλέψιμες» σχέσεις με τη χώρα θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κιρ Στάρμερ: Να συνεργάζονται στα οικουμενικά θέματα Βρετανία και Κίνα

Η κυβέρνηση Στάρμερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επανεξετάσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Κίνα για να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θέτει το Πεκίνο.