Ο Ρότζερ Φέντερερ, ο εμβληματικός Ελβετός τενίστας, πέτυχε ένα ορόσημο που λίγοι αθλητές έχουν καταφέρει: έγινε δισεκατομμυριούχος.
Με περιουσία που εκτιμάται γύρω στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Φέντερερ ανήκει πλέον στην επίλεκτη ομάδα αθλητών όπως ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Τάιγκερ Γουντς, που διέπρεψαν όχι μόνο εντός αγωνιστικών χώρων αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο.
Η επιτυχία του αυτή δεν ήρθε μόνο από τα έπαθλα των αγώνων, αλλά κυρίως από την εξαιρετική αξιοποίηση της εικόνας του και τις εμπορικές συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες, που του χάρισαν μακροχρόνια έσοδα πολύ πέρα από τα courts.
Καθώς ο κόσμος του τένις περνά σε νέα εποχή, οι τρεις από τους τέσσερις "Big 4" έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Άντι Μάρει ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ο Ράφαελ Ναδάλ δίνει τους τελευταίους του αγώνες και ο ίδιος ο Φέντερερ έχει κρεμάσει τη ρακέτα του. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει ενεργός, ενώ σύντομα αναμένεται να γίνει μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, συνεχίζοντας να διεκδικεί κορυφές.
Η περίπτωση του Φέντερερ ξεχωρίζει όχι μόνο για τα αθλητικά του επιτεύγματα, αλλά και για τη συμπεριφορά του. Ο ίδιος υπήρξε σύμβολο ευγένειας και ήθους, κυριαρχώντας στο πιο ανταγωνιστικό ίσως κεφάλαιο της ιστορίας του αθλήματος, κατακτώντας 20 Grand Slam τίτλους και εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Το τένις παραμένει ένα άθλημα που συνδυάζει σωματική και ψυχική αντοχή, συγκινήσεις και τεράστια οικονομικά έπαθλα. Όμως η άνοδος στην ελίτ και η διατήρηση σε αυτή απαιτούν συνέπεια, πειθαρχία και μεγάλες θυσίες, όπως ακριβώς απέδειξε ο Φέντερερ.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που διήρκεσε 24 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2022, ο Φέντερερ συγκέντρωσε 130,6 εκατ. δολάρια σε έπαθλα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη μερίδα της περιουσίας του δεν προήλθε από τα κέρδη στο γήπεδο, αλλά από πολυετείς συμφωνίες χορηγίας και έξυπνες επενδύσεις.
Οι συνεργασίες του με εταιρείες-κολοσσούς όπως η Credit Suisse (νυν UBS), η Rolex και η Lindt κράτησαν δεκαετίες. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο συμβούλων, μέσω της Team8, εταιρείας management που ίδρυσε με τον ατζέντη του Τόνι Γκόντσικ το 2013, καθώς και της ελβετικής Format A AG, που διαχειρίζεται επενδύσεις και φιλανθρωπικές του δράσεις.
Το 2018, όταν έληξε η πολυετής συνεργασία του με τη Nike, που ξεκίνησε το 1996, ο Φέντερερ υπέγραψε μια δεκαετή συμφωνία με την ιαπωνική Uniqlo αξίας 300 εκατ. δολαρίων. Παρότι τότε ήταν 37 ετών και κοντά στην απόσυρση, η συμφωνία δεν προέβλεπε καν υποχρέωση να συνεχίσει να αγωνίζεται.
Η πιο προσοδοφόρα του επένδυση, ωστόσο, ήρθε μάλλον απρόσμενα. Η σύζυγός του αγόρασε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια της ανερχόμενης ελβετικής εταιρείας On, γεγονός που οδήγησε τον Φέντερερ σε επαφή με τους ιδρυτές της.
Λάτρης των sneakers, με συλλογή άνω των 250 ζευγαριών, αποφάσισε να επενδύσει περίπου 3% στην On Holding AG και συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό νέου μοντέλου.
Η εταιρεία σήμερα αποτιμάται κοντά στα 17 δισ. δολάρια, καθιστώντας τη συμμετοχή του Φέντερερ αξίας τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων.
Αυτό που κάνει τον Φέντερερ ξεχωριστό, πέρα από το ταλέντο του στο τένις, είναι η ικανότητά του να παραμένει εμπορικά ελκυστικός χωρίς υπερέκθεση.
Δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε σκάνδαλα, ούτε έχει υιοθετήσει προκλητικό ύφος όπως άλλοι του χώρου. «Δεν έχει υπάρξει ποτέ σαν τον ΜακΕνρό», σχολιάζει ο αναλυτής Μπομπ Ντόρφμαν. «Από άποψη εμπορικότητας, είναι από τους κορυφαίους».
Αντί να επιδιώξει τηλεοπτικές εμφανίσεις ως σχολιαστής ή πρόχειρες χορηγίες, συνεχίζει να επιλέγει προσεκτικά τις δημόσιες εμφανίσεις του.
Πρόσφατα, σήκωσε τη σημαία της Γαλλίας στην έναρξη του αγώνα αντοχής Le Mans και παρουσίασε νέα σειρά ρούχων με την Uniqlo στο Παρίσι. Δεν αποκλείεται επίσης να τον δούμε στο Γουίμπλεντον την επόμενη εβδομάδα, εκεί που γνώρισε τις μεγαλύτερες του δόξες.
Αγωνιστικά κατορθώματα
Ο Ρότζερ Φέντερερ αποχαιρέτησε το επαγγελματικό τένις έχοντας αφήσει ένα αποτύπωμα που τον έχει αφήσει ανεξίτηλο στο άθλημα. Με 103 τίτλους στο απλό και 1.251 νίκες, κατέχει τη δεύτερη θέση στην Open Era πίσω μόνο από τον Τζίμι Κόνορς, ο οποίος έχει 109 τίτλους και 1.274 νίκες.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως σε κανέναν από τους 1.526 αγώνες απλού και 224 διπλού δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια. Η συνέπεια και το αθλητικό του ήθος αποτέλεσαν για δύο δεκαετίες σημείο αναφοράς.
Η καρδιά του θριάμβου του χτυπούσε στα Grand Slam, εκεί όπου κατέκτησε 20 τίτλους, ρεκόρ για σχεδόν μία δεκαετία και σημείωσε τις περισσότερες νίκες όλων των εποχών με 369 αγώνες.
Συνολικά, προκρίθηκε 58 φορές σε προημιτελικούς, ενώ σημείωσε μοναδικά ρεκόρ με 10 συνεχόμενους τελικούς, 23 συνεχόμενους ημιτελικούς και 36 διαδοχικούς προημιτελικούς. Τα νούμερα δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την αριστεία αλλά και την τρομακτική του σταθερότητα στην κορυφή.
Στο Australian Open, κατέκτησε έξι τίτλους. Η αρχή έγινε το 2004, με νίκη επί του Μαράτ Σάφιν, και ακολούθησαν οι επιτυχίες του 2006 (με αντίπαλο τον Μάρκο Παγδατή), του 2007 (Φερνάντο Γκονζάλες), του 2010 (Άντι Μάρεϊ), του 2017 (Ράφαελ Ναδάλ) και του 2018 (Μάριν Τσίλιτς). Ειδικά οι δύο τελευταίοι τίτλοι ήρθαν στα 35 και 36 του χρόνια αντίστοιχα, τονίζοντας τη διαχρονικότητά του.
Το Roland Garros ήταν το πιο δύσβατο μονοπάτι για τον Φέντερερ, λόγω της παντοδυναμίας του Ναδάλ στο χώμα. Το 2009 όμως, εκμεταλλευόμενος τον αποκλεισμό του Ισπανού, ο Φέντερερ έφτασε στον μοναδικό του τίτλο στο Παρίσι, νικώντας τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ. Με αυτή τη νίκη, ολοκλήρωσε το λεγόμενο Career Grand Slam, κατάκτηση και των τεσσάρων major τουρνουά.
Το Wimbledon αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική «βασιλεία» του. Εκεί κατέκτησε 8 τίτλους (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017), επίδοση ρεκόρ για τους άνδρες. Η νίκη του το 2009 επί του Άντι Ρόντικ με 16–14 στο πέμπτο σετ θεωρείται ένας από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού. Το 2017, στα 35 του, σήκωσε το τρόπαιο δίχως να χάσει σετ.
Στις ΗΠΑ, ο Φέντερερ άφησε το στίγμα του με πέντε συνεχόμενους τίτλους στο US Open, από το 2004 έως το 2008. Οι αντίπαλοί του στους τελικούς, Λέιτον Χιούιτ, Αντρέ Άγκασι, Άντι Ρόντικ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Άντι Μάρεϊ, αποδεικνύουν το εύρος της κυριαρχίας του.
Συνολικά στην καριέρα του, αγωνίστηκε σε 171 τελικούς, κατακτώντας 111 τίτλους, ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 65%. Στο απλό, πέρα από τα Grand Slam, πρόσθεσε στη συλλογή του 6 τίτλους ATP Finals, 28 Masters 1000, 24 ATP 500 και 25 ATP 250.
Το 2012 αγωνίστηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, χάνοντας από τον Άντι Μάρεϊ. Στο διπλό, κατέκτησε 8 τίτλους – μεταξύ των οποίων και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008 μαζί με τον Στάν Βαβρίνκα.