ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Περισσότερο απασχολεί τους νέους η κλιματική αλλαγή παρά η πανδημία

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει την καθημερινότητα και προκαλεί οικονομικές ανησυχίες, οι νέοι ανησυχούν περισσότερο για την υπερθέρμανση που απειλεί τον πλανήτη.

Οι νέοι στην Ευρώπη ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει ανατρέψει την καθημερινότητα παγκοσμίως και έχει πλήξει σφοδρά την οικονομία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ περισσότερων από 22.000 νέων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση βρέθηκε στη δεύτερη θέση των σοβαρότερων ανησυχιών των νέων, με 44%, ενώ ακολουθούν η διασπορά μολυσματικών ασθενειών και η φτώχεια με 36%. Από τους ερωτηθέντες ζητήθηκε να αναφέρουν έως και τρία θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), ένα δίκτυο πράσινων ομάδων που ζήτησε την έρευνα, ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέοι βλέπουν ξεκάθαρα τις μακροπρόθεσμες παγκόσμιες προκλήσεις. «Σε μια περίοδο που ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και μιας ακόλουθης κοινωνιοοικονομικής κρίσης, είναι αξιοσημείωτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΕΒ Χάλνετ Ντιάμπ«Η δημοσκόπηση αυτή επιβεβαιώνει ότι τα κινήματα των νέων για το κλίμα, όπως οι Παρασκευές για το Μέλλον, δεν ήταν περιθωριακά κινήματα αλλά εκπροσωπούν τη νεολαία (…) Πολιτικοί και όσοι διαμορφώνουν πολιτική θα πρέπει να ακούσουν τις φωνές τους».

Οι Παρασκευές για το Κλίμα ξεκίνησαν σαν ένα σχολικό κίνημα απεργίας το οποίο ξεκίνησε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ. Οι νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα δυσκολεύθηκαν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους εν μέσω της πανδημίας covid-19 και των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί γα την ανάσχεσή της.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου από το Ipsos μεταξύ του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2020 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 15 με 35 ετών ανησυχούν αρκετά, πολύ ή εξαιρετικά για την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι της νότιας Ευρώπης φαίνεται ότι ανησυχούν περισσότερο από τους νέους αλλού στην ήπειρο, με το 71% των Ισπανών και το 63% των Πορτογάλων να δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι , σε σχέση με το 23% των Λετονών.

Ο Ντιάμπ επεσήμανε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός καθώς Ισπανία και Πορτογαλία έχουν ήδη αντιμετωπίσει μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες και μακρά ξηρασία, τα οποία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της Συνόδου του ΟΗΕ

Λόγω της πανδημίας, οι αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη είναι ολιγομελείς και οι περισσότερες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης θα γίνουν διαδικτυακά, ή με συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Πανδημία και κλιματική αλλαγή τα βασικά θέματα

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις.
Μπιλ Γκέιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μπιλ Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή πιο επικίνδυνη από την πανδημία

Ο κ. Γκέιτς απέρριψε ακόμη τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος κερδίζει από την πανδημία. «Όλη η δουλειά μου είναι εθελοντική. Ο πλούτος μου μειώνεται κάθε χρόνο λόγω του Ιδρύματος, το οποίο τώρα επενδύει σε αυτές τις εκστρατείες», είπε χαρακτηριστικά.
Πινακίδα World Economic Forum
ΔΙΕΘΝΗ

WEF: Πανδημίες και κλιματική αλλαγή απειλούν την ανθρωπότητα

Μολυσματικές ασθένειες, κλιματική αλλαγή, κοινωνικές ανισότητες, όπλα μαζικής καταστροφής είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση ρεκόρ 7% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφεραν τα lockdown

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου ήταν μεγαλύτερη στον τομέα των αερομεταφορών, που έχει πληγεί δραματικά από την πανδημία, φθάνοντας το 40% το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ η μείωση στον τομέα των οδικών μεταφορών ήταν πολύ μικρότερη (10%).