ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
businessdaily-FEAC
Φωτο: Ο κ. Σωτήρης Κόκκινος και ο κ. Χάρης Κόκκινος της FEAC Engineering στην βράβευση από τον EDA.

Η ελληνική εταιρεία high tech που πήρε κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο

Η FEAC Engineering βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) με το βραβείο αμυντικής καινοτομίας για το 2024. Η πλατφόρμα PITHIA για την παρακολούθηση θαλάσσιων υποδομών.

Πόσο σημαντικό θα ήταν να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ του «φυσικού και του ψηφιακού κόσμου» σε έναν κόσμο γεμάτο απειλές και κινδύνους; Μπορεί το ερώτημα να μοιάζει φιλολογικό, ωστόσο δεν είναι, καθώς υπάρχει μία ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που μάλλον τα έχει καταφέρει και μάλιστα έχει βραβευτεί για αυτήν τη δράση της. 

Την ώρα που στη χώρα μας αναζητούμε διακαώς την καινοτομία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η ελληνική εταιρεία FEAC Engineering, βραβεύτηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) με το βραβείο αμυντικής καινοτομίας για το 2024 από την Nathalie Guichard, Director of Research, Technology and Innovation (RTI) EDA. 

Η FEAC Engineering που ιδρύθηκε το 2014 από τον Σωτήρη και τον Χάρη Κόκκινο, βραβεύτηκε από τον EDA στον τομέα των κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών. Η εταιρεία ειδικεύεται στην τεχνολογία Digital Twin για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων φυσικών αντικειμένων, καθώς και σε προσομοιώσεις βασισμένες στη μηχανική φυσική και την τεχνητή νοημοσύνη για προγνωστικές αναλύσεις. Με τεχνογνωσία και κατανόηση των επιστημονικών αρχών, η FEAC παρέχει λύσεις μηχανικής και πληροφορικής, από τον εννοιολογικό σχεδιασμό και την προσομοίωση επιδόσεων έως την υλοποίηση.

businessdaily-FEAC-EDA

Ένα «μάτι» στο βυθό της θάλασσας

Το έργο της FEAC Engineering που βραβεύτηκε αφορά την πλατφόρμα PITHIA που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της προστασίας των θαλάσσιων υποδομών. Η PITHIA, παράγει σε πραγματικό χρόνο, υψηλής πιστότητας ψηφιακά μοντέλα περιουσιακών στοιχείων, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις, υποθαλάσσιους αγωγούς, υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και καλώδια επικοινωνίας, ενσωματώνοντας διάφορες πηγές δεδομένων για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Υποστηρίζει την προγνωστική τεχνική συντήρηση με βάση τόσο ιστορικά δεδομένα όσο και δεδομένα πραγματικού χρόνου και αντιμετωπίζει άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικού τύπου κινδύνων.

Αυτή η ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη προσέγγιση εντοπίζει μοτίβα και ανωμαλίες, επιτρέποντας την ακριβή αντιμετώπιση απειλών, τη βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης και την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα των θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά του εκ κατασκευής μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θαλάσσια ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ. «Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Κόκκινος μετά την βράβευση.

Έντεκα χρόνια καινοτομίας

Από το 2014 τα βήματα που έχουν κάνει τα δύο αδέλφια ο Σωτήρης και ο Χάρης Κόκκινος είναι προσεκτικά με αποτέλεσμα σήμερα η FEAC Engineering να συμμετέχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα ενώ είναι συνεργάτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίες στην Ευρώπη, της Siemens

Η εταιρεία ξεκίνησε από το egg, το πρόγραμμα ενίσχυσης της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας της Eurobank, στη συνέχεια κατάφερε να συνεργάζεται με κολοσσούς όπως η Siemens και συμμετέχει στο αμυντικό πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, στο πρόγραμμα SEACURE, ενώ συνεργάζεται και με τη Naval Group. 

Το αντικείμενο της εταιρείας μπορεί πριν μερικά χρόνια να φάνταζε ότι έρχεται από το μέλλον, σήμερα με έναν πόλεμο στην Ευρώπη και συνεχείς απειλές να αναδύονται στον ορίζοντα, πλέον μπορεί να βρει εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, σε ανεμογεννήτριες, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεξαμενές αποθήκευσης, καλώδια. Δηλαδή… σχεδόν στα πάντα.

Όπως είπε στο BD ο CEO της FEAC και ένας εκ των δύο ιδρυτών κ. Σωτήρης Κόκκινος, οι δυσκολίες που συνάντησαν ήταν πολλές  καθώς και μόνο η χρονική περίοδος του 2014, όταν αποφάσισαν να αρχίσουν το εγχείρημά τους, έμοιαζε απαγορευτική για το στήσιμο μιας εταιρείας.

Μέσα σε έντεκα χρόνια η FEAC Engineering έχει μεγαλώσει, έχει ήδη δεκατρείς επιστήμονες που εργάζονται σε αυτήν, ενώ τα σχέδια για το μέλλον είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Από το 2018 η Siemens τους έχει ορίσει Smart Software and Technology Partner, ενώ συνεχίζουν να συνεργάζονται με το CERN

Αυτήν την στιγμή εκτός από το λογισμικό εργαλείο PITHIA για το οποίο βραβεύτηκαν από τον EDA αλλά και από την Κομισιόν, όπου έχουν λάβει για το PITHIA το ανώτερο βραβείο «Seal of Excellence Award». Μάλιστα πλέον το PITHIA CP έχει ενσωματωθεί σαν plug in εργαλείο μέσα στην σουίτα εργαλείων της Siemens.

Μάλιστα όπως είπε στο BD ο CEO κ. Σωτήρης Κόκκινος θέλουν να το κάνουν ένα εργαλείο «stand alone», ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του.

Ένα άλλο λογισμικό εργαλείο που αναπτύσσουν είναι στον τομέα της υγείας το «ΑIrtery». «Πρόκειται για ένα προγνωστικό εργαλείο με το οποίο οι καρδιοχειρουργοί θα μπορούν να καταλάβουν γρήγορα και άμεσα αν ο ασθενής χρειάζεται “μπαλονάκι”, στεντ ή κάτι άλλο. Βασιζόμενο αποκλειστικά σε αξονικές τομογραφίες, το λογισμικό εκτελεί υπολογισμούς για την εξαγωγή του δείκτη FFR, ενός αναγνωρισμένου κλινικού σημείου αναφοράς για την αξιολόγηση της στεφανιαίας στένωσης» είπε ο κ. Σ. Κόκκινος. 

Το πρόγραμμα SEACURE

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SEACURE ύψους 59,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Thales, η Naval Group, η Saab, η Fincantieri, και από την Ελλάδα τρεις εταιρείες μεταξύ αυτών και η FEAC αφορά τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μη επανδρωμένων πλατφορμών για την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου στο βυθό για την προστασία κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών.

businessdaily-FEAC

Εγκαίνια νέων γραφείων

Έντεκα χρόνια μετά και η FEAC Engineering επεκτείνεται και μεγαλώνει, καθώς μετακόμισε επίσημα στον πλήρως ανανεωμένο χώρο των γραφείων της στην Πάτρα. «Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στο ταξίδι μας, καθώς συνεχίζουμε να καινοτομούμε και να αναπτυσσόμαστε ως ηγέτες στις τεχνολογίες ψηφιακών διδύμων, στις αριθμητικές προσομοιώσεις και στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης», επισήμανε ο κ. Σωτ. Κόκκινος.

Ο νέος χώρος αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους για αριστεία, συνεργασία και πρωτοποριακή καινοτομία. Κάθε λεπτομέρεια έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να εμπνεύσει τη δημιουργικότητα, να προωθήσει την ομαδική εργασία και να παρέχει το τέλειο περιβάλλον για την υποστήριξη των συνεργατών, των πελατών και των μελλοντικών έργων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sotiria-Technology
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνική startup δημιουργεί συστήματα για την υποθαλάσσια ασφάλεια

Καινοτομικές λύσεις με αισθητήρες υψηλής ευαισθησίας και τεχνητή νοημοσύνη για προστασία αγωγών και άλλων κρίσιμων υποδομών από τη SOTIRIA Technology. Αυξημένο ενδιαφέρον μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream.