Ως ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση εκπροσώπων των αμυντικών βιομηχανιών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Theon, Κρίστιαν Χατζημηνάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA 2025.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση - που πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση του 12ετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και περιλάμβανε προσκλήσεις προς κορυφαίες αμυντικές και άλλες βιομηχανίες - αποτελεί ένα σαφές δείγμα ότι μπαίνει πλέον ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας. «Είναι κάτι πολύ αισιόδοξο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζημηνάς, ηγέτης μιας εξωστρεφούς εταιρείας με το 80% των προϊόντων της να εξάγονται στο εξωτερικό, υπογράμμισε την ανάγκη η πολιτεία να θεσμοθετήσει σαφείς κανόνες συνεργασίας. «Όποιος προμηθευτής κι αν επιλεγεί, πρέπει να είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με δύο ή τρεις ελληνικές εταιρείες, ανάλογα με το αντικείμενο. Δεν γίνεται να δουλεύει μόνο με μία, αφήνοντας τις υπόλοιπες εκτός. Στο τέλος χάνει η Ελλάδα», τόνισε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη δημιουργία clusters – συνεργατικών σχημάτων ελληνικών εταιρειών – που θα μπορούν όχι μόνο να συμμετάσχουν στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, τα οποία αναμένεται να αγγίξουν τα 28 δισ. ευρώ, αλλά και να διεκδικήσουν ρόλο σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Με τη δημιουργία clusters, η ελληνική αμυντική βιομηχανία αλλάζει πίστα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρείται, κατά τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη «μετάβαση», ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της ίδιας της αγοράς, η οποία καλείται πλέον να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα. «Τώρα θα φανεί στην πράξη. Τώρα χτυπάει το καμπανάκι και ξεκινά ο αγώνας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον στόχο της κυβέρνησης για 25% εγχώρια συμμετοχή στα αμυντικά προγράμματα, ο κ. Χατζημηνάς επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό εφόσον οι ελληνικές εταιρείες λειτουργούν ως υποκατασκευαστές.
Πρότεινε, αντ' αυτού, να επιδιωχθούν στρατηγικές συνεργασίες με ξένες εταιρείες, ώστε οι ελληνικές να ενταχθούν ως αποκλειστικοί προμηθευτές στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής. «Αυτό το 25% μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρξουν διεθνείς συμφωνίες και όχι μόνο έργα που αφορούν την Ελλάδα», δήλωσε.
Στόχος το Χρηματιστήριο Aθηνών και επενδύσεις εκατομμυρίων
Αναφερόμενος στις εταιρείες Theon Group (έχει ήδη εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ) και EFA Group, ο κ. Χατζημηνάς ανέδειξε την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι «ο αμυντικός τομέας δεν είναι ένα μαύρο κουτί, αλλά μια υψηλής τεχνολογίας βαριά βιομηχανία».
Σχετικά με το EFA Group, επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός των επόμενων δύο ετών, στόχος που - όπως είπε - θα επιτρέψει τη συμμετοχή επενδυτών εκτός του χώρου της άμυνας, δίνοντας νέα ώθηση στον κλάδο.
Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη του τομέα: «Πρέπει να επενδύσεις για να κερδίσεις. Δεν περιμένουμε από το κράτος να μας εγγυηθεί τίποτα. Επενδύουμε γιατί πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε».
Όσον αφορά τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στον χώρο, εκτίμησε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται και ότι πλέον ακόμα και μικρές εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια. «Η άμυνα έχει απενοχοποιηθεί», σημείωσε.
Τέλος, προανήγγειλε νέες επενδύσεις ύψους 70–100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τον όμιλο EFA και άνω των 300 εκατ. ευρώ για την Theon Group στο εξωτερικό, έως το τέλος του 2026.