ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

ΑΔΜΗΕ: Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης 

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Αττικής, όπως και οι συμβάσεις για την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων.

Δύο σημαντικά ορόσημα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Αττικής εκπληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την έγκριση, επίσης, των συμβάσεων για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των καλωδίων, από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Όπως ανέφεραν πηγές της Αριάδνη Interconnection, θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί τη διασύνδεση, μετά την έγκριση των συμβάσεων για τα καλώδια, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή τους, το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι μετά από διαγωνισμό αναδείχθηκαν:

1. Η Prysmian, για το πρώτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική.

2. Η Nexans, για το δεύτερο τμήμα το οποίο αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο.

3. Οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ για το τρίτο τμήμα το οποίο αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα.

4. Η Prysmian, για το τέταρτο τμήμα το οποίο αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών ινών.

Στα τέλη Μαρτίου εξάλλου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με την ανάδειξη της ένωσης εταιρειών SIEMENS - ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ως αναδόχου, έναντι 370 εκατ. ευρώ. Και η σύμβαση αυτή θα υπογραφεί μετά από έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους, η έγκριση δόθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επισήμανση ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου Κρήτης με την Αττική αποτελεί μεγάλο ενεργειακό έργο υποδομής της χώρας και γενικότερης σημασίας για την οικονομία της, διότι σχετίζεται πρωτίστως με την επάρκεια της νήσου αυτής σε ηλεκτρική ενέργεια μετά το έτος 2020. Συνεπώς, η υλοποίησή του επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό κοντά στο 1 δισεκ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2023. Θα διασφαλίσει την επαρκή ηλεκτροδότηση της Κρήτης, θα μειώσει δραστικά το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τον επερχόμενο καύσωνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τον συντονισμό μέτρων ενόψει του καύσωνα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αττική–Κρήτη: Ο Παπασταύρου εγκαινιάζει διασύνδεση με όφελος 550 εκατ.

Σε λειτουργία η διασύνδεση Κρήτης–Αττικής που θα εξοικονομήσει 550 εκατ. ευρώ ετησίως στους καταναλωτές. Το έργο αποτελεί από τις βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως με τις ποντίσεις των καλωδίων να φτάνουν τα 1.200 μέτρα βάθος.