Από τη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου (Καθημερινή, Παύλος Παπαδόπουλος), φαίνεται ότι η χώρα μας τελικά χρωστάει πολλά στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Διότι όπως προκύπτει από τη συνέντευξη αν ο πρόεδρος Πούτιν είχε κλείσει το μάτι στα σχέδια και τις προτάσεις Λαφαζάνη και είχε ενθαρρύνει όλα αυτά τα σχέδια εξόδου από το ευρώ, τότε ίσως σήμερα τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά.
Όπως αναφέρει ο Π. Παυλόπουλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διέκοψε τη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος και ζήτησε από τον Τσίπρα να μην συνεχίσει καθώς υπήρχε συμφωνία με τον Πούτιν!
Στη συνέχεια, όπως μας διηγείται ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος «του είπε ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία με τον Λαφαζάνη και τον παρότρυνε να συνεχίσει τη σύσκεψη».
Και, κάπως έτσι, φτάσαμε στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και στο τηλεφώνημα Παυλόπουλου στον Ολάντ για την επανεκκίνηση της διαδικασίας για επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – Ευρώπης.
Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η κουβέντα Τσίπρα – Πούτιν έγινε στα αγγλικά και με δεδομένα τα αγγλικά Τσίπρα, δεν αποκλείεται τελικά να μας έσωσε το… σπασμένο τηλέφωνο.
Ο Ορσέλ και οι πολιτικοί
Ένα βήμα πριν αποσύρει οριστικά την προσφορά του για την εξαγορά της Banco BPM βρίσκεται ο επικεφαλής της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες, αν δεν πάρει τις διευκρινίσεις που θέλει από την ιταλική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια εξαγοράς της Commerzbank στη Γερμανία δεν φαίνεται να έχει προοπτικές να ευοδωθεί, καθώς έχει ανεβεί τόσο η αποτίμηση της τράπεζας, που ακόμη και αν αλλάξει η εχθρική στάση του Βερολίνου ο Ορσέλ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει την εξαγορά.
Μετά από τόσες συγκρούσεις με κυβερνήσεις, ο Ορσέλ φαίνεται ότι έχει γίνει σοφότερος. Όπως έλεγε πριν λίγες ημέρες, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί έχουν γίνει παράγοντες σε κάθε συμφωνία. «Δεν επικρίνω, είναι γεγονός. Οπότε, όταν κάνεις συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών, πρέπει να το λάβεις υπόψη σου. Εμείς το λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας. Αλλά τώρα δεν είναι μόνο η ηθική πειθώ, δεν είναι μόνο "πρέπει να έχουμε διάλογο". Αν σε μπλοκάρουν, σε μπλοκάρουν».
Από την Ελλάδα, πάντως, δεν έχει παράπονα. Άλλωστε, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξαν ένθερμα το deal με την Alpha Bank.
Καλοκαιρινό δώρο στις ΜμΕ
Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που όποτε ενεργοποιείται γίνεται ανάρπαστο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ανοίξει πάλι μέσα στο καλοκαίρι.
Αναφερόμαστε στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου κατά 40% από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε χθες (στον Ελεύθερο Τύπο) ότι «είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε νέους πόρους και να ξανανοίξει εντός του Ιουλίου το σκέλος του ΤΕΠΙΧ επιδότησης των επιτοκίων».
Θυμίζουμε ότι αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα ανοίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Την προηγούμενη είχαν διατεθεί πόροι 100 εκατ. ευρώ, που εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως.
Το «Σπίτι μου ΙΙ» σπριντάρει
Ο Νίκος Παπαθανάσης εμφανίζεται εξαιρετικά (μήπως υπερβολικά;) αισιόδοξος για το «Σπίτι μου ΙΙ», παρά τα όσα ακούγονται για τις δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλων κατοικιών από τους ενδιαφερόμενους.
Όπως δήλωσε, στην ίδια συνέντευξη, «το "Σπίτι μου ΙΙ" σήμερα έχει καλύψει 900 εκατ. σε υπαγωγές από τα 2 δισ. και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς από το "Σπίτι μου Ι". Πολύ σύντομα θα φτάσουμε στο 50%».
Ο κ. Παπαθανάσης προέβλεψε με μεγάλη σιγουριά, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα θα κλείσει εννέα μήνες νωρίτερα από τον στόχο. «Ενώ έχει περιθώριο να κλείσει τον Αύγουστο του 2026, φαίνεται ότι θα κλείσει εντός του Νοεμβρίου του 2025», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μακάρι να πάνε όλα τόσο καλά. Η στήλη θυμίζει, πάντως, ότι από την υπαγωγή στο πρόγραμμα, μέχρι να αγοραστεί ένα σπίτι, υπάρχει κάποια απόσταση. Και δεν είναι μικρή.
Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Στη χειρότερη δυνατή περίοδο για τους ακτοπλοϊκούς ταξιδιώτες ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η καλοκαιρινή σεζόν έχει αρχίσει και πολύ σύντομα Ελληνες και ξένοι τουρίστες θα εκδράμουν στα νησιά μας. Θα τους περιμένει όμως μια αρνητική έκπληξη, καθώς όλα δείχνουν πως είναι αναπόφευκτη μια αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Θυμίζουμε πως την 1η Μαΐου είχε αποσοβηθεί η αύξηση στα εισιτήρια λόγω της αλλαγής καυσίμου με λιγότερο θείο στα συμβατικά πλοία της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Τότε λόγω της πτώσης του πετρελαίου στα 64 δολάρια το βαρέλι αλλά και των μειωμένων λιμενικών τελών κατά 50% που αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι εταιρείες δεν αύξησαν τα εισιτήρια.
Οι ακτοπλόοι όμως τότε είχαν προειδοποιήσει πως αν το πετρέλαιο πλησιάσει τα 69-70 δολάρια το βαρέλι θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις, καθώς η άσκηση δεν βγαίνει.
Μετά την πολεμική σύρραξη το πετρέλαιο σκαρφάλωσε στα 74 δολάρια το βαρέλι. Μένει να δούμε αν οι ακτοπλόοι δεν θα κάνουν υπομονή αναμένοντας τις εξελίξεις ή η κυβέρνηση θα βγάλει πάλι κανένα λαγό από το καπέλο της.
Μετά τις αυξήσεις σε ενέργεια, σουπερμάρκετ και ασφαλιστικά συμβόλαια θα είναι πλήγμα για τον πληθωρισμό και την τσέπη των πολιτών να αυξηθούν και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Τα ευχάριστα (;) για τον East Med
Καιρό είχε να ακουστεί κάτι ευχάριστο για τον ξεχασμένο αγωγό φυσικού αερίου East Med, το τεράστιο project των 6 δισ. ευρώ, που έμεινε στα χαρτιά.
Η αντιπρόεδρος του Heritage Foundation, Βικτόρια Κόουτς μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, είπε ότι στις νέες συνθήκες, όπου η Ευρώπη εφοδιάζεται πλέον με ακριβό αέριο και προέχει η ασφάλεια της προμήθειας έναντι του κόστους το project θα μπορούσε στο μέλλον να επανεξεταστεί από την αμερικανική κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό τομέα.
Όσα είπε η αντιπρόεδρος του Heritage Foundation έχουν την πολιτική τους αξία, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το συγκεκριμένο think tank έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής από τον Τραμπ. Είναι δε τόσο «χρωματισμένο» υπέρ του Αμερικανού προέδρου, που πρόσφατα φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Οι πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ ήταν θρίαμβος».
Προς το παρόν, όμως, ας μην σπεύσουμε βγάλουμε υπερβολικά αισιόδοξα συμπεράσματα. Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι το έργο που θεωρήθηκε «τελειωμένο» από τον Μπάιντεν, δεν θεωρείται οριστικά χαμένο από τον Τραμπ. Από εκεί, μέχρι να το δούμε να ξαναμπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η απόσταση είναι πολύ μεγάλη.
Ο μπελάς του 5%
Δεν θα βρεθεί σε πολύ εύκολη θέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 23 και 24 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, όπου το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η (ελαφρώς πιεστική) πρόταση Τραμπ για αύξηση των δαπανών άμυνας στο 5% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι από τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να «σηκώσει» δημοσιονομικά και ένα διπλάσιο ποσοστό. Από την άλλη, αν πει «όχι» στο 5% κινδυνεύει να δυσαρεστήσει τον Τραμπ, σε μια περίοδο αρκετά «πονηρή» για τα ελληνοτουρκικά και τον πιθανό μεσολαβητικό ρόλο που ίσως θελήσει να παίξει ο Λευκός Οίκος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ευτυχώς, πάντως, ούτε στην Ευρώπη υπάρχει ενιαία στάση σε αυτό το θέμα. Οι χώρες του Νότου, με πρώτες την Ιταλία και την Ισπανία «κλωτσάνε», ενώ οι χώρες της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης, που είναι πιο κοντά στη ρωσική απειλή λένε «ναι» στην αύξηση των δαπανών. Η Γερμανία, που έχει βαρύνοντα λόγο, έχει εκπλήξει τους πάντες, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με το 5%.
Κανονικά η συζήτηση θα πρέπει να οδηγηθεί σε κάποια μεσοβέζικη λύση, του τύπου «πάμε για το 5%, αλλά σταδιακά σε βάθος 10ετίας». Το θέμα είναι πόσο θα ικανοποιήσει αυτό τον Τραμπ.
Διπλωματική γκάφα ολκής
Στα θρανία για βασικά μαθήματα διπλωματίας θα πρέπει να καθίσει ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που υπέπεσε χθες σε μια γκάφα για... αρχάριους.
Επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Μπ. Νετανιάχου και πριν ακόμη... σχηματίσει το νούμερο του Ισραηλινού πρωθυπουργού έσπευσε να δηλώσει ότι θα του μετέφερε «μερικά μηνύματα» από το Ιράν.
Προφανώς, ο Κύπριος πρόεδρος δεν είπε ψέματα: χάρη στους ανοικτούς διαύλους που διατηρεί με την Τεχεράνη, οι Ιρανοί του ζήτησαν κάποια διαμεσολάβηση -άλλωστε, το ίδιο ζήτησαν, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, και από κυβερνήσεις του Κόλπου.
Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης χάρηκε τόσο πολύ που η μικρή Κύπρος αναγνωρίστηκε για ένα διαμεσολαβητικό ρόλο σε μια τόσο σοβαρή σύρραξη, που δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί και μίλησε περισσότερο από όσο έπρεπε.
Το αποτέλεσμα ήταν να «κάψει» τον όποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Κύπρος, αφού ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ έσπευσε να τον «αδειάσει», λέγοντας ότι «το Ιράν δεν έστειλε οποιοδήποτε μήνυμα στο Ισραήλ μέσω μιας τρίτης χώρας».
Το πρώτο προσόν του καλού διαμεσολαβητή, ιδιαίτερα σε συνθήκες ακραίας κρίσης, είναι η εχεμύθεια και ο κ. Χριστοδουλίδης έδειξε ότι δεν το έχει.
Μάνατζερ, γιος στρατηγού
Γιος του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου είναι ο νέος CEO του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου Στέλιος Φράγκος. Ο Φραγκούλης Φράγκος έχει διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και Υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου.
Ο νέος CEO του Επενδυτικού Ταμείου με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ προέρχεται από μία λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο. Επιστρέφει στην Ελλάδα για το ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενώ θα έχει πλέον και τη δυνατότητα να βλέπει από κοντά την αγαπημένη του ομάδα, τον ΠΑΟΚ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.