ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Η ενόχληση του SSM, οι επενδύσεις των ασφαλιστικών και ο έλεγχος του ΟΑΚΑ

Γιατί οι επόπτες της ΕΚΤ έχουν ενοχληθεί από τους χειρισμούς για το πάγωμα των επιτοκίων, η δύσκολη άσκηση των ασφαλιστικών με τις επενδύσεις, οι δυσάρεστες υπενθυμίσεις Γ. Στουρνάρα και ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα γίνει όταν αρχίσουν να τηρούνται τα προσχήματα. Οι τύποι. Διότι όταν δεν τηρούνται τα προσχήματα και οι τύποι υπάρχει κίνδυνος και καλές πρωτοβουλίες να προκαλέσουν ζημιά. Ο λόγος για την πρωτοβουλία των τραπεζών να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των επιτοκίων, να απορροφήσουν δηλαδή το κόστος νέων αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ, διατηρώντας σταθερή τη δόση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σωστή πρωτοβουλία, δεδομένου μάλιστα ότι έχουν διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια καταθέσεων και δεν είναι τυχαίο ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επικρότησε την κίνηση. Ωστόσο αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται σε ένα πλαίσιο που να σέβεται τους κανόνες της τραπεζικής εποπτείας αλλά και του ανταγωνισμού. Διότι δεν γίνεται να μαζεύονται σε ένα δωμάτιο τέσσερις τραπεζίτες και να αποφασίζουν, ακόμα και αν αυτό είναι για το καλό των περισσοτέρων δανειοληπτών, να υιοθετούν μια συγκεκριμένη πολιτική χωρίς να υπολογίζουν ούτε τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ούτε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ζούμε σε άλλη εποχή. Ακόμα περισσότερο δεν γίνεται να διαρρέουν από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η απόφαση για το πάγωμα των επιτοκίων ήταν μετά από σχετική ιδέα - προτροπή της κυβέρνησης την οποία υιοθέτησαν οι τράπεζες.

-- Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την ενόχληση του επόπτη, του SSM, που ενώ δεν είναι αντίθετος στην ιδέα, ωστόσο η όλη μεθόδευση έχει προκαλέσει πολλές αιτιάσεις και γκρίνιες. Υπήρξε μια αδικαιολόγητη σπουδή από κυβερνητικά στελέχη να σπεύσουν να προαναγγείλουν την απόφαση των τραπεζών και δεν είναι λίγοι στον SSM που θεωρούν την κίνηση των τραπεζών να προχωρήσουν σε «πάγωμα» των επιτοκίων ως αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης. Άλλωστε, είναι πολύ πρόσφατα τα επεισόδια της σύγκρουσης κυβέρνσης - τραπεζών με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να ζητούν δημόσια αλλαγές στην εμπορική πολιτική των τραπεζών και μάλιστα να… μπινελικώνονται (υπουργός – τραπεζίτες) στις σχετικές συναντήσεις. Για να το πούμε πιο απλά η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατα ασκήσει πολιτική πίεση στις τράπεζες το οποίο εποπτικά αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

-- Η ενόχληση του SSM για τη διαδικασία και τον επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης (λίγο έλειψε ο επόπτης να το μάθει από τις εφημερίδες…) έχει δημιουργήσει περιπλοκές και έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων για πανηγυρικές ανακοινώσεις.

-- Πολύ δύσκολη για τις ασφαλιστικές εταιρείες, στο κομμάτι των επενδύσεων κυρίως, ήταν η περυσινή χρονιά με την απότομη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό φαίνεται και από τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης φερεγγυότητας από την εισηγμένη Interlife Ασφαλιστική. Το ασφαλιστικό αποτέλεσμα της εταιρείας ήταν θετικό, αν και μειωμένο κατά 52,2%, στα 4,29 εκατ. ευρώ. Όμως, από τις επενδύσεις η εταιρεία έγραψε ζημιά 12,3 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 8,3 εκατ. ευρώ το 2021, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημιές προ φόρων 7,96 εκατ. ευρώ, από κέρδη 18,1 εκατ. στην προηγούμενη χρήση. Οι ζημιές από την αποτίμηση κρατικών και εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο έπληξε την αξία των ομολόγων. Πάντως, η εταιρεία είχε «άνετο» δείκτη φερεγγυότητας, που ξεπέρασε κατά 702% την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση.

-- Σε πολύ διαφορετικό τόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζεται τελευταία ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι χαλάει το… πάρτι των προεκλογικών υποσχέσεων. Σε σειρά δημόσιων τοποθετήσεων το τελευταίο διάστημα, ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθυμίζει ότι μετά τις εκλογές δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά θα πρέπει να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 2% του ΑΕΠ και να παραμείνει εκεί για πολλά χρόνια, διότι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας λήγει η ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους από την Ευρώπη και θα βρεθούμε μπροστά στους κεφαλαιοποιημένους τόκους μιας μεγάλης περιόδου. Αυτά εξήγησε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη στην Οικονομική Επιθεώρηση, αλλά πήγε και ένα βήμα πιο κάτω: μίλησε για τη δική του υποχρέωση, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, να μιλήσει ανοικτά και δημόσια για αυτά τα σοβαρά θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε το πολιτικό σύστημα να πάρει σοβαρά αυτές τις προειδοποιήσεις. «Με τις μικρές μου δυνάμεις προσπαθώ να τους κάνω να το συνειδητοποιήσουν. Το λέω συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά. 

-- Επιτέλους, για πρώτη φορά εδώ και 19 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ελέγχονται εξονυχιστικά οι μεταλλικές κατασκευές Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ώστε να προκύψουν άμεσα οι αναγκαίες ενέργειες συντήρησης και αποκατάστασης. Το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ υπέγραψε σχετική σύμβαση με γραφείο τεχνικών μελετών, προϋπολογισμού 1,79 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

-- Όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εγκατάσταση της στέγης «Καλατράβα» δεν υπήρξε ανάλογη πρωτοβουλία γιατί οι υπεύθυνοι δεν φοβόντουσαν το ύψος της μελέτης, αλλά τρόμαζαν με το κόστος των έργων  που η μελέτη θα υποδείκνυε ότι πρέπει να γίνουν.  Μεσολάβησε βεβαίως η οικονομική κρίση, αλλά εκπτώσεις με την ασφάλεια σε χώρους που φιλοξενούν χιλιάδες θεατές δεν πρέπει να υπάρχουν. Κάλlο αργά, παρά ποτέ λοιπόν, αφού στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι «η επιθεώρηση θα αναδείξει τις ενέργειες συντήρησης, επισκευής και αντικατάστασης που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης υλοποίησης που θα ακολουθήσει». Προφανώς θα έχουν εξασφαλιστεί και κονδύλια για την αποκατάσταση ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραδοθεί το -κακώς συντηρημένο- ΟΑΚΑ ασφαλές πάλι στους φιλάθλους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily οι σχετικές διεργασίες για την τρίτη ανανέωση της θητείας είναι σε προχωρημένο στάδιο, εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ
Στεγαστικό δάνειο υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έριξαν στο μηδέν οι τράπεζες τον κίνδυνο των νέων στεγαστικών δανείων

Εξαιρετικά αυστηρά τα κριτήρια των χορηγήσεων, μόνο 0,2% των δανείων χαρακτηρίζονται από την ΤτΕ ως υψηλού κινδύνου. Γιατί οι τράπεζες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν νέα γενιά «κόκκινων» στεγαστικών, τι αλλάζει το 2025.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ανατομία δύο τραπεζικών κρίσεων: Γιατί το 2023 δεν είναι 2008

Γιατί οι τράπεζες είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση. Πώς η αυστηρή εποπτεία της ΕΚΤ έχει καταστήσει ανθεκτικότερες τις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των ΗΠΑ και γιατί η εμπιστοσύνη των καταθετών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
gkravas
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Γκράβας στο BD: Οι κεντρικές τράπεζες και ο ρόλος τους στις κρίσεις

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Κεντρικές Τράπεζες» μιλάει στο BD για το πώς οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες ρυθμίζουν τη λειτουργία των οικονομιών και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση μεγάλων οικονομικών κρίσεων, με τελευταία την κρίση της πανδημίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Τα τρία μεγάλα αγκάθια στον δρόμο για τη διανομή μερισμάτων

Προβληματίζουν η υψηλή αναλογία αναβαλλόμενου φόρου στα ίδια κεφάλαια, η αδύναμη κερδοφορία και η αβεβαιότητα για τα νέα NPEs. Δεκατέσσερα χρόνια χωρίς μέρισμα, από τη χρήση του 2007, οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς μπορούν οι τραπεζικές μετοχές να πετύχουν το μεγάλο comeback

Πορεία προς μονοψήφιους δείκτες NPEs χαράζουν οι συστημικές τράπεζες, με σύμμαχο εποπτικές αρχές και κυβέρνηση που θέλουν την οριστική λύση στο πρόβλημα. Άγνωστος «Χ» τα νέα «κόκκινα» δάνεια εξαιτίας της πανδημίας.