Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) βρίσκεται στην τελική ευθεία της επεξεργασίας ενός φιλόδοξου σχεδίου για τον περιορισμό της διδακτέας ύλης στα σχολεία, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά. Το σχέδιο, που αφορά το δημοτικό και το γυμνάσιο, έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο ελέγχου προτού κατατεθεί για έγκριση στην υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΕΠ, κ. Σπύρος Δουκάκης, στόχος του σχεδίου είναι να αφορά όλες τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου, με προγραμματισμένη εφαρμογή από το σχολικό έτος 2025-26. Η αναδιάρθρωση δεν θα επηρεάσει εξίσου όλα τα μαθήματα, καθώς προβλέπεται επιλεκτική μείωση, έως και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, εξαιρούνται από τον σχεδιασμό τα λύκεια στα οποία εφαρμόζεται ήδη η Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις.
Δύο κατηγορίες μαθησιακών στόχων για ουσιαστικότερη διδασκαλία
Η πρόταση του ΙΕΠ δεν περιορίζεται σε μια απλή περικοπή της ύλης. Όπως ανέφερε ο κ. Δουκάκης, το νέο πλαίσιο θα διαχωρίζει τους μαθησιακούς στόχους κάθε μαθήματος σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Βασικοί – υποχρεωτικοί στόχοι, που διασφαλίζουν τη θεμελιώδη γνώση και τις κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται από όλους τους μαθητές.
- Πρόσθετοι – προαιρετικοί στόχοι, οι οποίοι δίνουν στους διδάσκοντες τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη διδασκαλία στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, το επίπεδο και τις ανάγκες της κάθε τάξης.
Μέσα από το νέο αυτό σύστημα, ο εκπαιδευτικός θα διαθέτει μεγαλύτερη παιδαγωγική ευελιξία στην κάλυψη της διδακτέας ύλης, προσφέροντας στους μαθητές μια πιο στοχευμένη και ουσιαστική εκπαιδευτική εμπειρία. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Δουκάκης, «εξασφαλίζεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος, ενισχύεται η παιδαγωγική ευελιξία και ενδυναμώνεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού», με σεβασμό στις ατομικές ανάγκες κάθε μαθητή και της σχολικής ομάδας.
Ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας
Το ΙΕΠ υπογραμμίζει ότι το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για περισσότερο παιδαγωγικό χώρο και χρόνο είναι διαχρονικό. Η νέα προσέγγιση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ικανότητας σύνθεσης και της δημιουργικότητας των μαθητών.
Παράλληλα, ο νέος σχεδιασμός της διδακτέας ύλης θα εναρμονιστεί με την επικείμενη εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών και του συστήματος του πολλαπλού βιβλίου, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το σχολικό έτος 2026-27.