ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Σε επίπεδο ρεκόρ η στήριξη των Ευρωπαίων στο ευρώ - Χαμηλά η Ελλάδα

Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ένωση (77%). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 17.700 ερωτηθέντων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Επίπεδο ρεκόρ καταγράφει η στήριξη των ευρωπαίων πολιτών για το «ευρώ», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 80% των ερωτηθέντων στις χώρες της ευρωζώνης πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την ΕΕ, έναντι 77% στην Ελλάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (93%), στη Σλοβενία (90%), στη Μάλτα (87%), στη Φινλανδία και στη Σλοβακία (86%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία (68%), στο Βέλγιο (72%), στο Λουξεμβούργο (74%), στην Ιταλία και την Κύπρο (75%) και στην Ελλάδα (77%).

Επίσης, το 70% των ερωτηθέντων στις χώρες της ευρωζώνης θεωρεί ότι το ευρώ είναι καλό για τη χώρα του, έναντι 69% στην Ελλάδα. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ιρλανδία (90%), τη Φιλανδία (84%), τη Μάλτα (79%), τη Σλοβενία (78%) και τη Γερμανία (77%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βέλγιο (61%), την Κύπρο (62%), την Ιταλία (63%), την Ισπανία (65%), τη Γαλλία (67%) και στην Ελλάδα (69%).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 17.700 ερωτηθέντων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου 2021.

Εξάλλου, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα αποτελέσματα μιας χωριστής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης έδειξαν ότι το 67% των πολιτών χωρών της ευρωζώνης, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών ευρώ, μέσω υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης (πάνω ή κάτω) του τελικού ποσού των αγορών στα πλησιέστερα πέντε λεπτά. Το 72% των ερωτηθέντων δεν θεωρούν χρήσιμα το ένα και δύο σεντ ευρώ και το 71% θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθούν κανόνες στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε σεντ ευρώ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κανόνες στρογγυλοποίησης πρέπει να είναι υποχρεωτικοί (71%) και εναρμονισμένοι στη ζώνη του ευρώ (77%). Η δημόσια διαβούλευση προσέλκυσε 17.033 απαντήσεις και πραγματοποιήθηκε εντός 15 εβδομάδων, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης για 2015: Η αρχή του τέλους της συλλογικής μας αυταπάτης;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε άρθρο του στα «Νέα» για τα 10 χρόνια από το δημοψήφισμα, τονίζει ότι «το καλοκαίρι του 2015 μας δίδαξε κυρίως τις ολέθριες συνέπειες του λαϊκισμού και του διχασμού στην κοινωνία.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει η ψαλίδα Ελλάδας - Ε.Ε. στην απόδοση της καινοτομίας

Η ηγέτιδα χώρα σε καινοτομία στην ΕΕ συνεχίζει να είναι η Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο. Και οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν επιδόσεις καινοτομίας πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα μεταβαίνει η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στ. Κυριακίδου

Οι επαφές της επιτρόπου θα επικεντρωθούν στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, στην πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού στη Ελλάδα, καθώς και σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ΕΕ για την Υγεία.
Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα στην Αθήνα η υπουργική σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU) και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.